До края на 2019 г. е срокът, в който Румъния

...
До края на 2019 г. е срокът, в който Румъния
Коментари Харесай

До края на годината се очаква Румъния да построи компресорната станция за тръбата Русе - Гюргево


До края на 2019 година е срокът, в който Румъния би трябвало да приключи построяването на компресорната станция за газовата връзка Русе – Гюргево. Това разгласи Ясен Иванов, шеф на отдел „ Управление на основни планове за уголемение и междусистемна съгласуваност “ в „ Булгартрансгаз “. Той посочи, че това е плануваният период за завършването на този план и посредством построяването на компресорната станция ще стане допустимо да се доставя природен газ по тръбата за България.

За да се реализира диверсификация на източниците на доставки на природен газ, България би трябвало да има построени интерконектори със прилежащите си страни, напомни Иванов по време на интернационалния конгрес " Отключване на бизнес капацитета на източноевропейските газови пазари - конкуренция, други възможности, пазари, планове, сигурност посредством диверсификация. Случаят LNG ". Организатори са Институтът за енергийни проучвания във Вашингтон и Центърът за балкански и черноморски проучвания. Медиен сътрудник на форума е 3eNews.

Иванов удостовери и информацията, че интерконекторът сред България и Сърбия би трябвало да проработи през май 2022 година Минималният потенциал на плана е 1,8 милиарда куб. м. природен газ годишно. В рамките на плана са планувани и нови входни точки за доставки на синьо гориво от Сърбия към България при положение на потребност. Трасето ще се строи по линията София – Димитровград – Ниш.

Друг значим план е интерконекторът на България с Гърция, разяснява Иванов. През този маршрут ще може да се придвижва и полутечен природен газ, добави той. За връзката на интерконектора с българската газотранспортна система „ Булгартрансгаз “ е вложил 8,1 млн. лв., изясни Иванов. Връзката на интерконектора България – Гърция със системата ни ще бъде направена край Стара Загора.

Освен това " Булгартрансгаз " работи по съглашение за увеличение на потенциала на природен газ от Турция към България. " Така ще имаме спомагателен достъп до нови източници на доставки ", добави Ясен Иванов. Пред 3eNews Иванов посочи, че договарянията с турската компания „ Боташ “ за доставките на природен газ се движат по избран метод и са доста характерни. Целта е по съществуващата газопреносна инфраструктура България да може да получава от Турция по 10 млн. куб. м природен газ на ден.

По отношение на плана Южен газов кулоар това е нов голям маршрут, който ще способства за диверсификацията на природния газ, съобщи Иванов. Според него втечненият природен газ е нов източник, който ще увеличи както конкурентоспособността, по този начин и сигурността на доставките за България и района.

Очакванията на „ Булгартрансгаз “ са до края на 2019 година у нас да бъде структурирана и българска газова борса. Борсата има за цел да даде платформа, на която страните да купуват и продават природен газ, а търговията да бъде напълно транспарантна.

Планира се 49% от акциите на бъдещата газова борса да бъдат продадени на трети страни. Целта е борсата да работи по-добре за потребностите на родния пазар като се сключат двустранни съглашения с разнообразни страни, добави Иванов.

По отношение на доставките на полутечен природен газ „ Булгартрансгаз “ разчита да стартира да получава такива доставки от източници като Алжир, Либия и Катар.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР