До Коледа остава точно един месец и ако празничният дух

...
До Коледа остава точно един месец и ако празничният дух
Коментари Харесай

Зимна приказка: Вълшебните коледни базари на Европа

До Коледа остава тъкмо един месец и в случай че празничният дух още не ви е превзел, предлагаме да го разсъните с посещаване на едни от най-известните и обилни коледни базари в Европа.

Началото на тази традиция е сложено от Виена – първият регистриран декемврийски базар е от далечната 1298 година, споделя CNN.

С днешна дата е мъчно е да се откри дестинация на Стария континент, в която да не се организира коледен базар. Някои са толкоз известни, че към този момент са станали независими туристически атракции.

Wiener Christkindlmarkt, Виена, Австрия

С езда на северни елени, гигантско виенско колело и класическа сцена на Рождество, магическият театър във Виена фантастично пресъздава празничния дух.

Въпреки че в австрийската столица има към 20 коледни пазара, Wiener Christkindlmarkt или Rathausplatz е едно от най-старите и обичайни събития.

То се организира пред кметството и е известно още като Коледния пазар " Виенска фантазия ".

Включва и детска ледена пързалка с повърхност 150 кв. м, а известното Дърво на сърцата - гигантско кленово дърво, украсено със стотици блестящи сърца, е любимец на посетителите и чудесна опция за фотоси.

Има и доста сергии, предлагащи вкусни лакомства като австрийски наденички и джинджифилови бисквити, както и домакински коледен пунш.

Wiener Christkindlmarkt се организира от 10 ноември до 26 декември.



Christkindlesmarkt и Gendarmenmarkt, Берлин, Германия

Зимните базари навън са емблема на Германия.

В столицата Берлин има към 80 такива, само че Gendarmenmark е може би най-известният.

Той съставлява лабиринт от дървени къщички, в които се продават братвурст, греяно вино и джинджифилов самун, както и неповторими коледни дарове.

През нощта посетителите могат да се насладят на нощни концерти с танцови и музикални осъществявания.

В Нюрнберг, втория по величина град в Бавария, фамозният коледен базар съществува от 16 век. По време на коледния интервал на централния пазарен площад в града се издигат към 200 щанда и целият регион е многолюден.

Базарът нормално притегля към два милиона души всяка година и безспорно е едно от годишните събития в града.

Нюрнбергският Christkindlesmarkt 2023 стартира на 1 декември и завършва на 24 декември.

Gendarmenmarkt се открива на 27 ноември и ще завърши на 31 декември.



Коледен базар в Базел, Швейцария

По това време на годината множеството швейцарски градове са превзети от празнични базари и атмосферата е невероятна.

Но коледният базар в Базел е най-големият и може би най-хубавият.

Разделен на две разнообразни секции на Barfusserplatz и Munsterplatz, той се състои от към 150 приказно украсени сергии, на които се продават коледни подправки, декорации и свещи.

Семейните атракции включват Коледната приказна гора на Мюнстерплац със занимания като накичване и направа на свещи, работилница за звезди и празнично влакче.

Участниците могат да се разходят и по стълбището на кулата Сейнт Мартин за невероятна панорама към светлините, осветяващи остарелия град, или да отпият глътка греяно вино в 13-метровата коледна пирамида на площад Барфусерплац.

Коледният базар в Базел се открива на 23 ноември и ще продължи до 23 декември.

Коледен базар в Страсбург, Франция

Един от най-старите коледни базари в Европа е почнал да се организира в Страсбург през 1570 година, само че от този момент е претърпял доста развиване.

Разположен на повече от 10 местоположения, в това число част от международното културно завещание на ЮНЕСКО на остров Гранд Ил, извънредно известният базар осветява града с хиляди блещукащи коледни лампички.

Атракцията притегля над два милиона души годишно и включва стотици дървени къщички, на които се продава всичко - от декорация и дарове до локално елзаско вино.

Площад Клебер е може би най-популярното място с помощта на изложената огромна коледна елха.

Но посетителите могат да се насладят на безчет вълшебни гледки, до момента в който се разхождат из тесните улички и красивите площади на града.

Коледният базар в Страсбург стартира на 24 ноември и завършва на 24 декември.

Зимни чудеса в Брюксел, Белгия

По време на Коледа Брюксел в действителност оживява с помощта на " Зимни чудеса ", които наподобяват повече на фестивал, в сравнение с базар.

Едно от най-големите и най-популярни събития в Белгия, годишната приказност се разгръща на площадите Bourse, Place de la Monnaie, Grand Place, Place Sainte Catherine и Marche aux Poissons.

Сред заниманията са светлинно и звуково шоу, пързаляне с кънки на лед и панаирни атракциони, а посетителите могат да прегледат към 200 къщички, в които се оферират глювайн, белгийска бира и вафли.

Главният воин е голямата коледна елха, издигната на площад Гранд Плас.

Зимните чудеса на Брюксел се организират от 24 ноември до 31 декември.

I Mercati Natale, Piazza Santa Croce, Флоренция, Италия

На този обаятелен базар има какво да се види, само че нищо не може да надмине красивия декор, който обезпечава базиликата Санта Кроче.

Въпреки че тази обичайната галерия се придвижва всяка година от Хайделберг, Германия, във Флоренция, тя е доста италианска, с помощта на пейзажа и лакомствата, като да вземем за пример панфорте, които се продават.

Със сигурност обаче не липсват меденки, щрудел и обичайните хайделбергски бисквити Lebkuchen.

Тези, които се разходят до близкия площад Пиаца дел Дуомо, ще видят превъзходна сцена на Рождество Христово, както и впечатляваща елха.

I Mercati Natale стартира на 18 ноември и продължава до 17 декември.



Advent, Загреб, Хърватия

Загреб беше избиран за " най-хубавата дестинация за коледни базари " в онлайн анкетата на туристическия портал European Best Destinations в продължение на три поредни години.

Адвентът е вълшебна панорама, формирана от към 25 коледни базара, ситуирани в хърватската столица.

Представете си подиуми онлайн, ледени статуи, концерти навън, зимни питейни заведения и коледен трамвай с Дядо Коледа и неговите елфи.

Има и зона, отдадена на " лудориите " (или " fuliranje " ), където туристите танцуват на улицата, ядат улична храна и вземат участие в занимания онлайн.

Адвентът в Загреб 2023 година е плануван да се организира от 2 декември до 7 януари 2024 година

Fira de Santa Lucia, Барселона, Испания

Датиращ от 1786 година, Fira de Santa Lucia се е трансформирал от еднодневно събитие за отбелязване на празника на Санта Лусия на 13 декември, в триседмичен панаир.

Оживеният базар, който се организира тъкмо пред катедралата на Барселона, е разграничен на разнообразни секции.

Първата е " Рождество Христово ", където посетителите могат да си купят украшения и фигурки за рождественските ясли. Разделът за занаяти предлага ръчно направени артикули и бижута, а симбомбите са предопределени за музикални принадлежности. Има и доста празнични действия като описване на приказки, коледен церемониал и кага тио - голямо коледно дърво, което разсипва бонбони и дарове, когато се удари с пръчка.

Fira de Santa Lucia ще се организира от 24 ноември до 23 декември.

Коледен базар на площад Ворошмарти и базиликата " Свети Стефан ", Будапеща, Унгария

В Будапеща има два съществени празнични базара - на базиликата " Свети Стефан ", или Адвент Базилика и на площад Ворошмарти.

Първият се организира пред известната базилика, където се събират тълпи, с цел да следят 3D светлинни шоута, които се прожектират върху фасадата ѝ.

Освен това има към 150 сергии с търговци, които продават сладки изкушения, вино и творби на изкуството и занаятите.

Базарът на площад Ворошмарти е ситуиран в сърцето на града и притегля над 800 000 гости годишно.

Основната му забележителност нормално е гигантският календар на Рождество Христово, който всеки ден от 1 до 23 декември разкрива нова витрина, макар че фантастичните маджарски храни, които се оферират по сергиите му, също се открояват.

Базарите работят от 17 ноември до 1 януари 2024 година

Коледен базар в Краков, Полша

Коледният базар в Краков е един от най-големите в Европа и се простира на голяма част от централния площад.

Историческата забележителност Базиликата " Света Мария " служи като замайващ декор на годишното събитие, което съществува от началото на 14 век.

Посетителите могат да се насладят на полски деликатеси, да пазарят ръчно направени дарове или лакомства, до момента в който слушат музика онлайн от фолклорни групи и коледари.

Базарът е хазаин и на съревнование по коледуване, в което участниците, в това число възпитаници и локални художници, основават дребни коледни подиуми или ясли, които се излагат пред статуята на полския стихотворец Адам Мицкевич, ситуирана на площада.

Коледният базар в Краков се организира от 24 ноември до 1 януари 2024 година



Коледни базари на Стария градски площад и Вацлавския площад, Прага, Чехия

Малко е да се каже, че Прага оживява като приказка по време на Коледа.

Чешката столица е самото определение за зимна страна на чудесата в празничния интервал.

Въпреки че в града не липсват пазари, главните от тях се намират на Староместкия площад и Вацлавския площад. Те са единствено на няколко минути пешком един от различен, тъй че феновете на празненствата могат елементарно да посетят и двата в границите на един ден.

Староместкият площад предлага безкрайни занимания под формата на шоу стратегии онлайн, танцови осъществявания и креативен работилници, до момента в който Вацлавският площад е превъзходен за ръчно направени дарове и локални лакомства като клобаса (чешка наденица) и греяно вино.

Базарите ще бъдат отворени от 2 декември до 6 януари 2024 година

Коледа в Тиволи, Копенхаген, Дания

Вдъхновил Дисниленд, този датски увеселителен парк и градина за удоволствия са ослепително място за посещаване когато и да е на годината.

Но мъчно ще намерите толкоз очарователно място като градините Тиволи по време на празниците.

С над 1000 коледни елхи и всичко от увеселителни влакчета до обичайния Pixie Band за развлечение, това е зимно прекарване като никое друго.

Годишното шествие " Лучия " на 13 декември, когато повече от 100 девойки минават през градините със свещи и песни, с цел да отбележат Деня на Света Лучия, е изключително значимо събитие, както и фойерверките, които се организират сред 25 и 26 декември и в навечерието на Нова година.

Коледа в Тиволи се организира от 19 ноември до 31 декември (Паркът ще бъде затворен на 24 декември).

Коледен базар в Талин, Естония

Ежегодното събитие в естонската столица е един от най-модерните европейски коледни базари.

Той е ситуиран на площада пред кметството и е цялостен със сергии, на които се продават обичайни естонски ястия, занаятчийски самун и занаятчийски произведения.

За забавление има въртележки, зимна къщурка и Дядо Коледа, който идва с шейна, теглена от северни елени.



Но както при доста други сходни базари, коледната елха е главното събитие. Тази в Талин е тук от 1441 година насам.

Коледният базар в Талин през 2023 година ще се организира от 1 декември до 7 януари 2024 година

Коледен базар Скансен, Стокхолм, Швеция

В Стокхолм не липсват базари, само че никой от тях не е по-традиционен от Скансен.

Разположен на остров Дюргарден в най-стария музей навън в света, той е отлично ревю на шведската просвета.

Историческите къщи са украсени с цветна декорация за случая, а всички маси вътре са подредени за коледна вечеря.

Посетителите могат сами да изработят украсата си в коледните работилници, да вземат участие в демонстрации на занаяти или да се включат в танцовите игри към елхата на площад Bollnäs.

Коледният базар е отворен в петък, събота и неделя от 24 ноември до 17 декември.

Базар Туомас, Хелзинки, Финландия

Този скандинавски коледен базар се организира на Сенатския площад в Хелзинки, покрай статуята на император Александър II.

Най-малките могат да посетят Дядо Коледа, който има лична дървена къщурка и да се включат в празнични действия като накичване на коледни сладки.

Особено впечатляващ е площадът на базара, където има голям брой най-хубавите заведения за хранене.

Tuomaan Markkinat ще се организира от 1 до 22 декември.

Зимна приказка в Хайд Парк, Лондон

Hyde Park Winter Wonderland е едно от най-очакваните зимни събития в столицата на Обединеното кралство.



Любимото събитие, почнало през 2005 година, събира големи тълпи всяка година с помощта на над 200-те си атракции, измежду които 70-метрово гколело, станции за греяно вино и открита пързалка, която е най-голямата в Обединеното кралство.

Посетителите могат също по този начин да вземат участие в работилници за ледени статуи, да следят циркова натрупа, да слушат музика онлайн в оживения бар Fire Pit или да се насладят на уличните храни от Street Food Village.

Hyde Park Winter Wonderland отвори от 17 ноември и ще продължи до 1 януари 2024 година

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР