До голяма степен изборът на изтребители е политическо решение. Това

...
До голяма степен изборът на изтребители е политическо решение. Това
Коментари Харесай

Каракачанов: До голяма степен изборът на изтребители е политическо решение

До огромна степен изборът на изтребители е политическо решение . Това съобщи министърът на защитата Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.

В историята на всяка една страна закупуването на оръжия е значим избор - дали ще закупиш френски или немски оръжия. От избора зависи от кого ще вземеш заем и каква политическа ориентировка ще има страната , разясни се военният министър.

 Борисов желае бойни самолети, с които нашите да побеждават
Борисов желае бойни самолети, с които нашите да побеждават

Ситуацията в региона се усложнява

Нови 113 млн. лв. бяха отпуснати за армията . Тази сума ще се употребява за ремонта на наличната военна техника и сградния фонд. " 28 години на армията е гледано като на брашнен чувал ", разяснява Каракачанов.

 Тодор Тагарев: Гласуваме пари за рационализация на армията и нищо не се трансформира
Тодор Тагарев: Гласуваме пари за рационализация на армията и нищо не се трансформира

Няма по какъв начин да се държим като непознато тяло в НАТО и да желаеме повече непоклатимост

Той е безапелационен, че би трябвало да се купи и нова техника, само че доставката на един аероплан не става за 24 часа. Това е поръчка, която значи, че се създава занапред, а това желае време. Проектът за авиацията може да бъде приключен след две години, а водачите ще могат да ръководят самолетите след три години , предвижда военният министър.

 Три години армията ни се изхранва както свари поради спор за социална поръчка
Три години армията ни се изхранва както свари поради спор за социална поръчка

Основният спор е сред две компании

Относно обстоятелството, че в последните три години армията няма снабдител на храна поради тежки процедури , Каракачанов съобщи, че ведомството му няма виновност.

" Министерство на защитата няма никаква виновност. Това, че една компания апелира и се конкурира с друга, само че процедурата блокира ", изясни той. Военните поделения провеждат храненето и всички бойци, сержанти, офицери си заплащат за това. Не можеш да оставиш армията гладна , счита Каракачанов.

Според него би трябвало да се направи нова социална поръчка и да се прекъсне войната сред компаниите.

Припомняме, че от Българска социалистическа партия и от фирми-участнички в състезанието за снабдители на храна за войската, упрекнаха Министерство на защитата в престъпления. Оказа се, че за три години министерството е похарчило за храна 31 млн. лева без социална поръчка . Обществената поръчка се е проточила 3 години поради правосъдни обжалвания. През ноември министърът я приключи, тъй като плануваните доставки за 2016, 2017 и 2018 година към този момент не били настоящи. Нова социална поръчка била невъзможна, до момента в който тече обжалване.

 Изхранването на армията ни задълба в законов проблем
Изхранването на армията ни задълба в законов проблем

За Каракачанов най-важно било армията да е нахранена

" Къде е корупцията? Когато дадеш на боеца 5 лв. и той отиде да си даде парите за храна, къде е корупцията ", запита реторично Каракачанов в отговор на обвиняванията в корупция от страна на водача на Политическа партия " Воля " Веселин Марешки.
" Същият този образец си мисли, че като нападна мен, ще завоюва някакъв електорат, дано си го мисли ", реагира вицепремиерът.

Анкетната комисия би трябвало да дефинира по какъв начин работи Агенцията за българите в чужбина. Каракачанов чака организацията да си свърши работата. " Очаквам всички опити за очерняне, които прави една чиновничка, която се бори да си резервира позицията, да бъдат опровергани ", съобщи водачът на Вътрешна македонска революционна организация и боен министър. Нейните обвинявания се оказват клюки, съгласно Каракачанов.

 564 хиляди лева имало в сейфа на главсека на ДАБЧ Красимир Томов
564 хиляди лева имало в сейфа на главсека на ДАБЧ Красимир Томов

Сумата била в евро, долари и паундове

Не имам вяра на Петър Харалампиев, безапелационен беше Каракачанов. Председателят на Агенцията за българите в чужбина беше предложение на Коалицията " Обединени патриоти ".

Припомняме, че Харалампиев беше упрекнат за приемане на подкупи и присъединяване в незаконна група, като той и още трима бяха упрекнати . Бандата търсела посредством медиатори претенденти, които да получат удостоверения за български генезис.

Каракачанов не счита, че би трябвало да поема политическа отговорност поради грешките на " политически негодници ", по думите му.

 Борисов желае закриване на ДАБЧ
Борисов желае закриване на ДАБЧ

Три институции би трябвало да се произнесат по въпроса

Министърът на защитата стои зад думите си по повод изявлението му за Македония, че страната организира антибългарска политика. " Аз не съм склонен България да прави взаимни отстъпки със своята история. Въпрос на чест и достолепие на всяка една нация е да си пази ползите ", добави той.

Според него е недопустимо при почитането на починалите от Първата международна война в Битоля да се потъпква историят а. Местната власт, по думите му, прави антибългарско зрелище.

" Българите били окупатори, убивали, принудително мобилизирали мъжете в Македония. Това е храчка върху престижа и историята на българската войска ", изрази мнение Каракачанов. Ако тази агитация, съгласно него, не спре, той ще гласоподава срещу участието на Македония в НАТО.

Министърът на защитата не очаквал поддръжка за думите си към Македония от премиера Бойко Борисов .

 Сигнали за нередности в ДАБЧ подавани още 2014 година
Сигнали за нередности в ДАБЧ подавани още 2014 година

От Илия Ангелов, за.-министър в кабинета " Орешарски "

Военният министър разяснява и билборовете с реклами на хомосексуалността, чийто текст гласи: " Няма ужасно, това е просто обич ".

" Никой не е тръгнал да ги преследва тези хора. Имаш права, недей да се натрапваш ", сподели Красимир Каракачанов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР