До дни ще бъде подписан договор с германска компания за

...
До дни ще бъде подписан договор с германска компания за
Коментари Харесай

МО подписва до дни договора за военни кораби за 1 млрд.лв

До дни ще бъде подписан контракт с немска компания за създаване на многоцелеви кораби за военноморските ни сили, обяви министърът на защитата Красимир Каракачанов, представен от   Става дума за плана за произвеждане на два кораба, който на стойност 1 млрд.лв.

Каракачанов съобщи още, че има опит да бъде провалено подписването на контракта посредством поредност обжалвания за в договорката да бъде включена друга страна, която не е взела участие в състезанието.  " В една страна, в която има проблематичен конкурс, има извоюван, има правосъдни обжалвания, които са минали. Между другото дълго време не съм приказвал по тематиката съзнателно, като са ме питали по кое време ще подпишете контракт, имаше обжалване и то изсмукано от пръстите. Обжалване на Министерство на защитата, обжалване на решението на Министерски съвет. На мен ми е ясно за какво се прави, ясно ми е и кого желаят да вкарат в тази договорка, това няма да стане ", разгласи още военният министър, само че не пожела да влезе в уточненост. 

" Имаше дълги времена, в които в Българската войска, в бойния ни флот техниката се режеше и унищожаваше без да се мисли за бъдещето. Това време свърши ", заяви Каракачанов, представен от. Той направи това изявление на тържествения обред по заграбване на почетни имена на двата минни ловци с бордови номера 31 и 33, добити от Кралство Нидерландия за българските Военноморски сили.  Министър Каракачанов благодари на държавното управление на Кралство Нидерландия за партньорството и за опцията да бъде подписан договорът за придобиването на двата минни ловци, който е добър и за двете страни и преференциален за българския боен флот. 
Военен транспортен съд с бордови номер 31 беше кръстен от Деница Проданова с името „ Места “, а боен транспортен съд с бордови номер 33 беше кръстен от Лидия Кайкамджозова с името „ Струма “. 

„ От 2009 година не е вдиган флагът на нов военен транспортен съд, който да влезе в състава на Военноморски сили. С тези два минни ловци, които придобихме от Кралство Нидерландия на алегорични цени и от през днешния ден са зачислени в българския военен флот, се усилват качествата на армията “, сподели пред публицисти министърът на защитата Красимир Каракачанов. Той заяви, че напълно скоро ще стартира и построяването на двата нови многоцелеви кораба за Военноморски сили. Това ще стане след подписването на контракта, който към този момент е подготвен.
„ Времето на превъоръжаването, на модернизацията, на придобиването на нова техника за Българската войска пристигна. Не единствено придобиваме нови изтребители и нови кораби, уповавам се и нови бойни машини за Сухопътните войски, само че и възвръщаме и модернизираме това, което съществува – МиГ-29, Су-25, танкове, фрегати “, съобщи министър Каракачанов. Той благодари на военното управление за експертизата и поддръжката при вземането на решения от политическото управление.

" СЕГА "  ПРИПОМНЯ

 

Двата новопридобити от Нидерландия кораби пристигнаха в България на 23 септември и бяха дислоцирани в Пункт за базиране Варна. Те са създадени през 1984 - 1985 година и са осъвременени през 2005 - 2006 година. Използвани са от Военноморските сили на Нидерландия до 2011 година Процесът на придобиване и закупуване на корабите беше сбъднат от Министерството на защитата.

в това число и по какъв начин идват във Варна натоварени на различен транспортен съд.

Корабите са реновирани и струваха на страната ни 1.9 млн евро, както и още 2 млн. лв, с цел да бъдат превозени до България. Парламентът ратифицира контракта за покупката на двата минни ловци „ Мааслуис ” и „ Хелевутслайс “ при започване на декември 2019 година
Двата кораба са от същия клас като минния ловджия “Цибър ”, който беше платен от Белгия през 2004 година - Tripartite. От тях са издигнати 45 кораба сред 1981 година и 1989 година Проектът е взаимна разработка на Белгия, Холандия и Франция.

Новите кораби могат да се употребяват за противоминни интервенции, артилерийски стрелби, търсене и и избавяне по вода на самолети, кораби и хора зад борда.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР