До дни се очаква подписването на договор за изграждането на

...
До дни се очаква подписването на договор за изграждането на
Коментари Харесай

И Дженерал Илектрик със заявление за АЕЦ Белене

До дни се чака подписването на контракт за построяването на " Балкански поток "

Заявление за присъединяване в плана АЕЦ Белене е подала и американската компания " Дженерал Илектрик ". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която чака и съветската компания " Росатом " да подде документи по плана, срокът за което изтича на 19 август.

Министър Петкова разяснява през днешния ден водените сред министър председателите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев диалози по значимите енергийни планове.

От казаното от нея за Белене стана ясно, че не може да се приказва за съветски план, защото площадката и реакторите са български, лицензиите също, а страната ни ще носи по този начин наречения „ Атомен риск “. Какво заявление ще подаде " Россатом " ще е ясно след седмица:

" Неколкократно беше доказано от страна на нашите съветски сътрудници тяхното предпочитание да вземат участие в реализацията на този план. Очакваме до 19 август, когато изтича крайният период, „ Росатом “ да подаде такова заявление. Както планува процедурата, в един идващ стадий, ние ще създадем една къса листа, в която ще определим фирмите, с които бихме желали да водим договаряния. Оттук нататък ще започва процедурата по подаване на съответните предложения и воденето на съответни договаряния “.

Заявление към този момент е подадено и от американската " Дженеръл Илектрик ", която е производител на турбини.

Запитана, дали реактори съветско произвеждане могат да работят с американски турбини, Петкова отговори:

" Турбините на двата реактора за плана " АЕЦ " Белене " ще бъдат други, разнообразни - да, това е допустимо чисто механически. Няма никакъв проблем това да се случи ".

До дни се чака подписването на контракт за построяването на " Балкански поток ", тръбата - отклонение от " Турски поток ", която ще доставя съветски природен газ в страната ни, означи министърът на енергетиката.

" Нашите сътрудници от " Газпром ", знаете, че резервираха потенциал за присъединяване на този план. Ние организирахме процедура, която е според всички условия на Европейски Съюз ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР