До дни нов кризисен център за помощ на жени -

...
До дни нов кризисен център за помощ на жени -
Коментари Харесай

В подкрепа на жертвите на насилие: Кризисните центрове у нас са недостатъчни

До дни нов спешен център за помощ на дами - жертви на принуждение, отваря порти у нас. Той ще бъде едвам вторият в София, само че това е дребна крачка на фона на незадоволителния брой центрове у нас, считат от неправителствения бранш. Няма и публична статистика, защото част от потърпевшите се опасяват да подават сигнали. Организации, ангажирани с казуса, упорстват и за незабавни законодателни промени.

Тя е една от смелите дами, които са надскочили страха и болката. Тя е от жертвите на принуждение, които са се осмелили да сложат край.

Красимира Иванова: Лека-полека стартира да зараства тази рана. Въпросът е, че психическите контузии нанесени са доста по-трудно преодолими. Чувстваш се като неуспешен, като провалил се.

На дамите с нейната орис, които мълчат от боязън, от позор, даже и от обич, споделя да потърсят помощ.

Красимира Иванова: Много дами, да вземем за пример, които мълчат, свършват в куфар или по някакъв различен скръбен метод.

Катя Кръстанова, фондация " Асоциация Анимус ": " В спешния център една жертва може да постъпи когато и да е на денонощието след случай на домашно принуждение, да пристигна сама с такси, пеша, с каквото има, след което на другия ден тя получава психическа, обществена поддръжка и както споделих правно посланичество - правист, който да се захване с незабавна отбрана по закона за отбрана от домашно принуждение ".

Национална линия за потърпевши от принуждение: 0800 1 86 76

Много потърпевши дами обаче остават отвън тези центрове, които у нас са едвам 13.

Надежда Дерменджиева, Български фонд за дамите: " Има европейски стандарт, който споделя, че на всеки 10 000 индивида, би трябвало да има едно легло за жертва, потърпевша от домашно принуждение. Това значи в България най-малко да има 28 спешни центъра. Но, виждате, ние сме 15 спешни центъра обратно от европейския стандарт ".

Според неправителствения бранш час по-скоро би трябвало да има законодателни промени. Организациите упорстват за по-навременна и съответна отбрана за потърпевшите от принуждение, само че и за по-тежки санкции за причинителите.

Илиана Балабанова, ръководител на българска платформа към " Европейско женско лоби ": " Като няма статистика на пръв взор наподобява, че няма проблем. А истината е, че има проблем - 22 дами са умрели от ръцете си на своя обичан човек през миналата година. Това е статистика, която знаем от медиите. Това не е формалната статистика, те могат да бъдат доста повече ".

И до момента в който случаите на принуждение остават зад стените на дома, а жертвите мълчат, водени от страха, насилниците ще не престават да се усещат над закона и с развързани ръце.

Репортери: Цанка Николова, Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР