До дни МИР ще обяви за обществено обсъждане най-чаканата, трета

...
До дни МИР ще обяви за обществено обсъждане най-чаканата, трета
Коментари Харесай

Отваряме трета процедура по Плана за възстановяване - за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия

„ До дни МИР ще разгласи за публично разискване най-чаканата, трета процедура, от Плана за възобновяване и резистентност - за ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила с бюджет от 200 млн. лева “

Това заяви Калин Маринов, зам.-директорът на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГД ЕФК) към Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) във второто издание на предаването „ Пари има: Говори министерството на нововъведенията и растежа “ в радиоверигата „ Фокус “.

По думите му, има извънредно засилен интерес към мярката за ВЕИ от страна на дребните и междинни предприятия. Това ще ги направи енергийно самостоятелни, а половината от инвестицията ще се заплаща от Плана за възобновяване. Фирмите ще могат да си инсталират ВЕИ-панели, както и акумулатори за предпазване на силата, която няма да се връща в енергийната системата, а ще се употребява от тях за индустриални потребности, изясни Маринов.

„ В момента налична за кандидатстване е втората процедура от ПВУ за „ ИКТ решения и киберсигурност “ за 30,6 млн. лева, по която планове се одобряват до 19 декември. До момента са подадени над 3 000 оферти от компаниите за близо 60 млн. лева “, разгласи Маринов. Той добави, че по тази мярка дигитализацията, ограниченията за киберсигурност и осведомителните технологии ще бъдат плащани 100 % от ПВУ, без потребност от съфинансиране на компаниите.

По думите му, до края на годината Министерството на нововъведенията ще разгласи описите на всички компании, които ще получат финансиране по първата отворена процедура от ПВУ – „ Технологична рационализация “ с бюджет 260 млн. лева за нови машини и уреди в дребните и междинните компании. По нея се аплайваше до края на септември. „ Вчера приключи първата фаза на оценката на всички 2537 подадени планови. Към финалната фаза не престават над 2000 от тях “, разгласи Маринов. И акцентира, че това ще бъдат първите компании в страната, които ще получат финансиране от ПВУ, тъй като единствено МИР има отворени процедури по него. Зам.-директорът сподели още, че кандидатстването е оптимално улеснено, защото става напълно онлайн в системата ИСУН 2020, без подаване на документи на хартия.

До края на годината ще бъде отворена и четвърта процедура по ПВУ – за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност за 120 млн. лева „ Тя е за всички предприятия, които имат щемпел за върхови достижения, само че не са получили късмет за финансиране заради привършване на запас в предходния програмен интервал. Сега ще получат втори късмет за финансова поддръжка “, добави още Маринов.

По отношение на Програмата „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ с бюджет от 2.14 милиарда лева Калин Маринов разгласи, че се чака утвърждението й от Европейската комисия в идващите седмици. „ Тя е нова за България и ще редуцира пропастта сред българския бизнес и научните организации. Тя ще финансира цифрови решения и научни разработки както в бизнеса, по този начин и в обществените организации и ще се извършва, с изключение на от МИР, само че и от министерствата на образованието и електронното ръководство. Предвидена е поддръжка за Центровете за върхови достижения и Центровете за подготвеност в размер на 142 млн. евро, както и 70 млн. евро финансиране за цифрови и иновационни хъбове в България, както и ваучерна скица на стойност 25 млн. евро за внедряване на научни разработки в предприятията “, добави Маринов.

Предаването на МИР „ Пари има “ се излъчва в ефира на радио „ Фокус “ всеки петък от 15:15 ч. и коментира кандидатстването по Плана за възобновяване и новите европейски стратегии.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР