До часове проправителствени сирийски милиции ще влязат в кюрдския анклав

...
До часове проправителствени сирийски милиции ще влязат в кюрдския анклав
Коментари Харесай

Сирийската армия влиза в Африн, където е в ход турска военна операция

До часове проправителствени сирийски милиции ще влязат в кюрдския анклав Африн, където турската войска организира военна интервенция, заяви сирийската държавна телевизия. По-рано кюрдски представители оповестиха, че са постигнали съглашение с Дамаск за разполагане на сирийски държавни елементи в Африн. Анкара заплаши, че в случай че сирийската войска пази кюрдските формирования, ще се стигне до борби. Това е рисково, тъй като Кюрдските формирования са съдружници на Съединени американски щати в битката против Ислямска страна. Още за комплицирания възел от проблеми и ползи и за следващия епизод от сирийската рецесия - Мартин Гицов.

Съгласно съглашението сред кюрдите и Дамаск за Африн сирийси елементи ще бъдат ситуирани по границата с Турция. Африн е един от трите кюрдски анклава на сирийска територия. Договорката има единствено боен аспект, всичко друго предстои на спомагателни договаряния, акцентира кюрдската страна. Турция разгласи, че задачите й остават непроменени.
Мевлют Чавушоглу- министър на външните работи на Турция: Ако режимът влезе в Африн с цел да прочисти региона от ПКК и кюрдските милиции, няма проблем. Ако обаче отиде да ги пази, тогава никой и нищо не може да спре турската войска. Операция " Маслинова клонка " ще продължи.
Турция през днешния ден преименува улицата в Анкара покрай американското посолство на " Маслинова клонка ". За Анкара кюрдските формирования в Африн са терористи, за Вашингтон те са съдружници, само че не получиха американска помощ против турската атака.

Русия като огромен състезател на терен, също има своите ползи в Африн. Преди турската интервенция тя изтегли военните си служители на реда от анклава, макар неодобрението на кюрдите, а Анкара разгласи, че е съгласувала ударите си с Москва, показва арабистът професор Чуков.
Проф. Владимир Чуков - арабист: Една от аргументите е желанието да се внесе доста мощно разединение сред кюрдите и Съединени американски щати, които са външната мощ във връзка с кюрдите във всички останали анклави.
Споразумение сред Дамаск и кюрдите, които управляват повече територия от всеки различен състезател на терена, може да се окаже основно за бъдещото развиване на войната, акцентират анализатори.
Проф. Владимир Чуков - арабист: Големият въпрос е какъв статут ще има Африн, в случай че сирийските войски навлезат в града. Сирийското държавно управление искаше да върне статуквото отпреди 2013-та година, т.е. цялостна административна и политическа доминация на държавното управление в Дамаск - нещо, което няма да бъде признато от самите кюрди.
Изглежда, че въпреки всичко допирни точки са били открити. Исторически кюрдите в Африн са по-близо до Дамаск и Иран от останалите кюрдски анклави, не желаят да се отделят, само че упорстват за необятно самоуправление, показва професор Владимир Чуков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР