До 69 достигна броят на жертвите на вулкана Фуего в

...
До 69 достигна броят на жертвите на вулкана Фуего в
Коментари Харесай

Над 69 са загинали и стотици са ранени след изригването на вулкана Фуего в Гватемала

До 69 доближи броят на жертвите на вулкана Фуего в Гватемала, съобщи Агенция Франс Прес. По данни на шефа на гватемалския Институт за правосъдна медицина Фануел Гарсия, потърпевши са 46 души, а десетки се водят още за безследно изчезнали. Различни източници оповестяват и за над 300 ранени.

Потокът от лава е минал през няколко дребни селища и аграрни площи, като броят на потърпевшите и съответните вреди занапред ще стават ясни.

Оцеляла жена разказа сложната обстановка, в която се оказали доста от потърпевшите.

„ Не всички съумяха да избягат. Мисля, че бяха затрупани. Видяхме лавата да залива полетата с царевица и се затичахме към един рид “.

Вулканът се намира на 40 километра от столицата Гватемала Сити, която също е покрита с прахуляк, а интернационалното летище „ Аурора " е затворено.

Президентът Джими Моралес изясни, че се обмисля въвеждане на изключително състояние.

„ В 16.00 часа, когато бяхме осведомени за тежкото състояние, предприехме евакуация. Панорамата беше доста добра тази заран и следобеда. Падаха единствено малко пепел и пясък. Не смятахме, че това допуска евакуация на хора, до момента в който не видяхме потока лава “, изясни генералният секретар на Националната организация по бедствията.

В Гватемала е разгласен тридневен народен печал в памет на починалите от изригването на вулкана Фуего.

Няма данни за потърпевши български жители вследствие на изригването, оповестяват от Министерство на външните работи. От българското посолство в Мексико, акредитирано и за Гватемала, предлагат на сънародниците ни да се запасят с задоволително количество храна и вода и да следват напътствията на локалните управляващи за справяне с бедствието.

Допълнителна настояща информация за опциите за оказване на подпомагане може да бъде получена на денонощните дежурни телефони на задачата ни в Мексико. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР