До 6000 лв. става заплащането на една ин витро процедура,

...
До 6000 лв. става заплащането на една ин витро процедура,
Коментари Харесай

Увеличават до 6000 лв. държавните средства за една ин витро процедура

До 6000 лева става заплащането на една ин витро процедура, която се поема от страната на фамилии с репродуктивни проблеми, а не както до момента - до 5000 лева Това стана ясно след среща на министъра на финансите Асен Василев с ръковоството на фондация " Искам бебе ". В срещата взе участие и някогашният народен представител Йорданка Костадинова, която припознава и работи за идеята, съобщи Българска телеграфна агенция.

На срещата са разисквани проблемите с финансирането на ин витро процедурите и поддръжката на фамилиите с репродуктивни проблеми.

В бюджета за 2023 година за действия по асистирана репродукция са заложени 2 милиона лв.. Държавата поема четири инвитро процедури на пациенти с репродуктивни проблеми.

Когато приказваме за битка с демографска рецесия, това не са просто думи, а дребни съответни дейности във всеки един миг, сподели министър Василев след срещата. Той уточни, че има в Министерството на финансите и в Министерството на здравеопазването се обръща особено внимание на тематиката. Василев добави, че това е методът повече хора да знаят и да могат да имат достъп до тези процедури.

Министърът изясни, че чисто софтуерно средствата ще бъдат предоставени с разпореждане на Министерския съвет, като евентуално то ще бъде направено идната седмица. Средствата са разчетени с начална дата от 1 август до края на годината, по тази причина са увеличени на 2 млн. лева и би следвало да могат да покрият всички процедури в този интервал, сподели още Василев.

В продължение на две години се борихме интензивно пациентите с репродуктивни проблеми да имат опция и достъп до една по-качествена здравна процедура - осъществяването на инвитро процедурата, сподели Мария Янева, ръководител на фондация " Искам бебе ". 14 години държавният фонд ( " Асистирана репродукция " ) финансираше ин витро процедура, като тази цена беше заложена още от 2009 година и до ден сегашен не беше обновена, напомни Янева.

Днес публично постигнахме най-голямата си победа за това, че пациентите към този момент няма да имат проблем при финансирането на ин витро и няма да се постанова да доплащаме за това, ще употребяваме една доста качествена европейска процедура и имаме опция да сбъднем най-голямата си фантазия да станем родители, сподели Янева и благодари на министър Асен Василев за поддръжката. Сред триумфите тя означи също и признатата разпоредба в асистираната репродукция, с която по думите й законните права и ползи на пациентите с репродуктивни проблеми, както и техния генетичен материал, ще бъдат предпазени.

Бившият народен представител от 47-то и 48-то Народно заседание Йорданка Костадинова, в този момент регионален шеф на Добрич, която припознава идеята на фондация " Искам бебе ", описа за напъните и работата за приемане на нормативна уредба и за увеличение на доплащането на инвитро процедура от страната. От 2009 година доплащането за една процедура е до 5000 лева, което в продължение на 14 години към този момент е проблем, пациентите не могат да получат качествена европейска услуга, означи тя и добави, че в този момент спомагателните средства, които са нужни, са факт.

Основателят на " Искам бебе " Радина Велчева сподели, че на срещата през днешния ден са разисквани две направления на работа оттук насетне - да се включи финансирането на донорските инвитро процедури, която е скъпа здравна процедура и все още не се покрива от държавния фонд " Инвитро ", както и да се алармира в НЗОК да бъдат поети няколко профилактични проучвания, с които да могат да се откри репродуктивния статус на пациентите. Нашата най-важна задача в " Искам бебе " е пациентите да не стигат до инвитро, да могат да се откриват на време проблемите, сподели Велчева. Тя добави, че това вършат с огромната мрежа от доброволци на фондацията в цялата страна - да се изяснява на хората, че на време би трябвало да стигаме до това да имаме деца.

Велчева сподели, че междинната възраст на пациентите, които стигат до държавен фонд " Инвитро " е доста висока - 37-38 години, а естествената репродуктивна възраст е 25 години. Когато един пациент на 38 години стигне до фонда, се изискват доста повече труд, средства, доста повече път и сила от самия пациент, добави тя. Нашата съществена работа сега, това, което вършим с общините, с младежите, това е и нашата акция с Българска телеграфна агенция " Бебе в точния момент ", е да приказваме, че тази възраст е извънредно висока, да споделяме на хората " Прегледайте се, това не коства доста ", а в случай че страната застане зад нас, ще се даде още по-голяма публичност по тематиката, сподели Велчева.

От " Искам бебе " връчиха на министър Василев плакета на фондацията - " Ангел на благодарността " и документ за приноса му в поддръжка на идеята на фондацията.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР