До 6 септември в Боровец световни учени ще дискутират високопроизводителни

...
До 6 септември в Боровец световни учени ще дискутират високопроизводителни
Коментари Харесай

В Боровец тече конференция за суперкомпютри

До 6 септември в Боровец международни учени ще дискутират високопроизводителни програмни приложения, нанотехнологии, компютърно планиране на лекарствени средства, моделиране на химични процеси и технологии благодарение на суперкомпютри. Конференцията за суперкомпютри е проведена от Института по осведомителни и информационни технологии, Института по математика и информатика на Българска академия на науките, Националния център по суперкомпютърни приложения и HPS & Quantum Technologies Unit на Европейската комисия. Форумът се провежда под патронажа на еврокомисаря Мария Габриел. В него се включват 90 учени от целия свят. Специалистите разискват бъдещето на високопроизводителните калкулации и вършат разбори на огромни масиви от данни, числови способи, приложения - всичко това за да се помогне на човечеството в огромните политики, свързани с измененията в климата и опазването на околната среда.

В момента следва да се внедри решение за общо 8 суперкомпютъра в Европа, три от които са най-мощните в света. Един от останалите 5 ще бъде конфигуриран в България и ще подкрепи проучванията на български и европейски учени върху климатичните промени, дизайна на нови технологии, квантовите компютри и други

В момента Китай разполага с 219 суперкомпютъра, Съединени американски щати - със 115, Европейски Съюз - с 88, в Япония действат 27. Изчислителните задания стават все по-големи и по-трудни, тъй като промишлеността изисква акуратност при конструирането на ракети, самолети, летателни апарати, самостоятелни коли и така нататък В региона на климатичните промени прецизните пресмятания със суперкомпютри водят до тъкмо предугаждане на ролята на индивида, тъй като рисковите феномени могат да имат неприемливи последствия за Земята.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР