До 5 на сто или до 500 лв. от данъка

...
До 5 на сто или до 500 лв. от данъка
Коментари Харесай

Пестим до 500 лв. данъци с декларация до 31 март

До 5 на 100 или до 500 лева от налога за довнасяне може да употребяват жителите, подали годишните си данъчни заявления до 31 март 2020 година Това оповестиха от Националната организация по приходите (НАП) по време на семинар, отдаден на новоприетите промени в данъчните закони. До момента понижението използваха единствено прилежните данъкоплатци, подали нужните документи до края на първия месец от новата година, написа " Монитор ".

По време на семинара от приходната организация изредиха значими промени, които ще влязат в действие от 2020 година Една от тях е, че данъчните заявления ще бъдат попълвани автоматизирано. Улесненията ще може да се употребяват от тези, които имат личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф. Национална агенция за приходите сама ще зареди информацията, която е постъпила от данъкоплатците. " Ако има грешки или неточности, лицето постоянно би трябвало да се обръща към предприятието и то носи отговорност за това, което подава като данни ", подсети Евгения Попова от приходната организация като предизвести, че всеки жител има задължението  самичък да прегледа и ревизира данните  и да посочи дали са правилни.

Към декларацията може да се прибавят и други приходи, постъпили от физически лица, или от чужбина. Наемодателите пък сами ще попълнят информацията. Самоосигурявалите се през 2019 година са задължени електронно да подадат декларация. " Дори единствено 1 месец да сте се осигурявали сами, то би трябвало да се отметне в декларацията, че сте го правили ", сподели още Попова.

Всички данъкоплатци имат задължението при положение на употребявани облекчения, да посочат какви са те.  Напомняме, че към данъчната декларация към този момент ще се подават три документа по-малко: копие от решение за понижена продуктивност, копие от решение за ТЕЛК/НЕЛК и копия на платежни документи, които удостоверяват направените вноски за закупуване на застрахователен стаж при пенсиониране.  Друго облекчение е отпадането на служебните бележки. Те ще се дават единствено когато служителят ги изиска, а работодателят ще има период от 2 седмици да ги връчи. Бележката няма да се ползва към данъчната декларация. Справката за изплатени през годината приходи и удържани налози и наложителни осигурителни вноски към този момент ще се внася  единствено по електронен път.  Срокът за това е 28 февруари.

Нов миг е, че в нея може да се вършат многочислени корекции в период до 30 септември. За тях работодателите нямат обвързване да известяват Национална агенция за приходите. В справката необлагаемите награди от игри няма да се вписват. В случай на приходи от дивиденти, то когато те са под 100 лева, лицата няма да се преглеждат поотделно. " Ако на 500 лица сме изплатила приходи от дивиденти, само че на 50 от тях приходите от тях са до 100 лева, то за тях ще напишем общата сума на размера на приходите. За другите 450 ще попълним настрана данните “, разясни Попова.  До декември: Над 16 000 електронни магазини регистрирани в НАП  Над 16 000 са електронните магазини, които са се записали в приходната организация. Това е условието, на което би трябвало да отговорят и физически, и юридически лица, извършващи продажби в интернет, съгласно наредбата за касовите апарати. 

Наредбата слага условия към търговците, разработчиците на програмен продукт за ръководство на продажби (СУПТО) и към самия програмен продукт. Първите би трябвало да употребяват така наречен СУПТО, което да разрешава на Национална агенция за приходите отдалечено да употребява информацията от него. Възможно е в един магазин да има два СУПТО, свързани към едно и също фискално устройство. В подобен случай би трябвало да се подаде информацията по какъв начин софтуерът ще образува неповторим код на продажба. Всеки търговец би трябвало да каже какъв програмен продукт употребява, кои са обвързваните към него фискални или нефискални устройства, от кого е закупен, както и от кой момент работи системата. Доставчиците на софтуера също би трябвало да се записват в Национална агенция за приходите и да потвърдят, че продуктите им дават отговор на условията. Към 13 декември към този момент има 456 регистрирани софтуера, които може да се употребяват от търговци.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР