До 5 години у нас могат да бъдат закрити или

...
До 5 години у нас могат да бъдат закрити или
Коментари Харесай

Едва 28% от лекарите са под 50-годишна възраст

До 5 години у нас могат да бъдат закрити или преструктурирани десетки лечебни заведения поради липса на медицински личен състав. Ако наклонността не бъде обърната, прогнозата е до 10 години лекарите в пенсионна възраст да са над половината от практикуващите, предава.

Според ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров не се назовава дефицит, а остра липса. " Причините включват приключване на фрагменти в по-добре заплатените страни, както и пониженият банкет за лекари преди години. Лекарите под 50-годишна възраст са към 28% ", показа той. И добави, че най-големият дефицит е в първичната извънболнична помощ - там 78% от лекарите са над 50 година, а 60% над 60 година

" Няма да се закрие болница незабавно, няма някое обитаемо място да остане без лекарска помощ. Необходими са изключителни ограничения за справяне с кадровата рецесия ", сподели още доктор Маджаров.

От своя страна Милка Василева, ръководител на УС на БАПЗГ, счита, че експертите по медицинските грижи са неудовлетворени от изискванията - ниско възнаграждение, недобри условия за труд, липса на опция за кариерно израстване. " Всичко това се предлага в западния свят, който изсмуква нашите експерти. Средно 1 здравна сестра се грижи за 68 пациента у нас, а би трябвало да са сред 5 и 7 ", изясни тя. По нейните думи от общо 22 000 медицински сестри у нас 30% са над 65 години, други 30% ще се пенсионират в идната от 1 до 5 години. Мнозина работят на няколко места ", изясни Василева.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР