До 5 етажа да бъде ограничено изграждането на нови в

...
До 5 етажа да бъде ограничено изграждането на нови в
Коментари Харесай

Нови сгради в малките градове и квартали - само до пет етажа

До 5 етажа да бъде лимитирано построяването на нови в дребните градове и някои от кварталите в столицата и регионалните центрове на страната. Това е едно от настояванията на Камарата на архитектите в България, импортирани в Министерство на регионалното развитие за промени в Закона за устройство на територията, оповестяват от браншовата организация. Инициативата е по отношение на измененията в Закон за устройство на територията, признати от Народното събрание при започване на годината и върнати за преразглеждане от президента Румен Радев, предава.

Според сектора последните промени затрудняват капиталовия развой и нарушават съществени правила на връзките в устройственото обмисляне, капиталовото планиране и строителството. От Камарата на архитектите в България оферират преразглеждане на измененията в Закон за устройство на територията за облекчение на капиталовия развой и основаване на условия за реализиране на качествена архитектурна среда.
 Омбудсманът към Министерство на регионалното развитие: Наредбата за техническите паспорти ощетява жителите Омбудсманът към Министерство на регионалното развитие: Наредбата за техническите паспорти ощетява жителите
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати до служебния министър на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова мнение по про...

По-конкретно браншовата организация на архитектите предлага височината да се дефинира не в метри, а в етажи. По този метод ще се приложи методиката, употребена в Германия, и няма да има опция „ да се играе “ с „ кота корниз “, измервана в метри, като над нея се поставят още етажи. Според сектора по този метод доста по-лесно ще може да се управлява дали планът се извършва съгласно дадените позволения. Архитект от КАБ разясни още, че е редно понятията „ кота корниз “ и „ кота било “ да бъдат отстранени като понятия в строително-инвестиционния развой. Според архитектите досегашната система на работа и надзор е довела до презастрояване и оскверняване на доста квартали, изключително в огромните градове на страната.

По думите на архитекти от камарата това основава добра градска среда, тъй като постройките са на височина колкото дърветата. Така се понижават и рисковете от пренаселване на улиците с доста коли. Освен това се заобикаля и нечиста сделка със цената на терените за застрояване, тъй като тя в този момент се свързва с опциите за разгърнатата застроена повърхност, която може да се осъществя върху парцела.

В Европа има доста положителни образци от жилищни комплекси с блокове не по-високи от 5 етажа, като най-често това се среща в Дания. Подобна скица е доста подобаваща и за София. От сектора считат още, че скоро пандемията ще докара от отшумяване на модата на небостъргачите. В бъдеще сходни всеобщи скупчвания на хора за обитаване на жилища или работа ще станат отживялост и ще бъдат ограничавани. Бившият ръководител на КАБ арх. Борис Игнатов изясни за „ Монитор “, че изключително за нашата столица, към която има планини, високите здания са неприятна концепция, тъй като запречват гледката към планината.

Друго значимо и необходимо предложение от работещите е електронизацията на одобрение на плановете, която значително ще понижи рисковете от корупция
 Камарата на архитектите: Сградата за детска болница е невъзможна, противозаконна и рискова! Камарата на архитектите: Сградата за детска болница е невъзможна, противозаконна и рискова!
Жалба във Върховния административен съд с искане да бъде бъде спряна публичната поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, прочие..

„ В прилежаща Северна Македония още от 2015 година е въведен сходен режим и там към този момент няма основни архитекти. Румъния е на крачка от сходна самодейност. Така нещата стават ясни и предсказуеми, което е главно изискване за сполучливо привличане на непознати вложения в строителството “, изяснява арх. Игнатов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР