До 5 август е даден срок на стопаните от област

...
До 5 август е даден срок на стопаните от област
Коментари Харесай

До 5 август стопаните от област Добрич трябва да изколят домашните си прасета

До 5 август е даден период на стопаните от област Добрич да изколят прасетата от така наречените задни дворове, след което  незаколените животни ще бъдат убити, а притежателите на животните - глобени. Това стана ясно след днешното съвещание на Областната епизоотична комисия.

Бедствено състояние в област Добрич, оповестено в събота следобяд, остава в действие за интервал от 7 дни. Поводът е усложнената епизоотична конюнктура в Североизточна България, както и множеството случаи на африканска чума по свинете в Румъния. И все още обаче няма регистрирани случаи на инфектирани домашни свине в Добричко.

Остават в действие строгите ограничения за неразпространение на болестта. В Козлодуйци, където се намира  най-големият свинекомплекс в България със 60 хиляди животни, са подхванати изключителни ограничения за сигурност, осведоми  д-р Борислав Каменов – шеф на ОДБХ Добрич. Общо 8 свинекомплекса и 5 кланици има на територията на област Добрич. по последни данни отглежданите в задните дворове свине в района са 971.

Заради болестта отсега нататък във всяка от кланиците за прасета в страната ще участват ветеринар и Военна полиция. За всички свинекомплекси се дефинира 20-километрова санитарна зона. В тези зони не би трябвало да има „ заден двор “ или в тази зона не следва и не би трябвало да има развъждане на домашни прасета без ограничения за биосигурност. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР