До 31 май хотелите трябва да бъдат освободени и украинските

...
До 31 май хотелите трябва да бъдат освободени и украинските
Коментари Харесай

От седмица напускащите страната ни бежанци са повече от влизащите у нас

До 31 май хотелите би трябвало да бъдат освободени и украинските жители да бъдат превозени до други места за настаняване. В момента в хотели са настанени над 63 000 поданици на Украйна. Над 33 000 са доказаните места за настаняване на бежанци в общински ведомствени бази. Част от украинците са декларирали, че желаят да изоставен страната, друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати.

Това съобщи пред БНР ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева .

Тя напомни, че авансово е било уговорено програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ да завърши до 31 май. " Мярката е обезпечена с финансов запас и беше оповестена като краткотрайна. От 1 юни влизаме във етапа на интеграцията - тези хора са имали време да се ориентират, да заявят дали биха работили и какво. Ако хотелиер реши, че на лични разходи може да приюти украински жители, решението е самостоятелно ", означи Тошева.

Тя уточни, че подпомагането за настаняване на украински бежанци в общински бази ще бъде към 15 лв. дневно .
 Украинците напущат хотелите до края на май, платени са 350 000 нощувки
Украинците напущат хотелите до края на май, платени са 350 000 нощувки

Мярката по настаняването им, проведена от българската страна - няма да бъде удължена

" Притесненията на украинците са разбираеми, само че никой няма да бъде оставен на улицата. Украински жители интензивно търсят работа. Със специфичен метод сме към хората от уязвимите групи - възрастни хора, заболели, многодетни майки. От на следващия ден влиза в деяние цифрово приложение с въпроси, а отговорите ще дадат ориентир за тези, които са си намерили работа, какви са опциите на съответното обитаемо място да бъдат настанени... 70% желаят да стартират работа незабавно, 17% биха почнали в интервал от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше обучение, към 30% са хора със приблизително особено обучение ", сподели Мариана Тошева.

По думите й обстановката е динамична и от настанените в хотели 63 000 бежанци у нас няма да останат и половината. " Вчера са влезнали в нашата страна 2441 души за денонощие, само че са напуснали 2792. Този развой се следи от седмица. Броят на тези, които напущат страната, се задържа по-голям от тези, които влизат в България ", изясни Тошева.

Над 103 000 бежанци са със статут за краткотрайна протекция. Около 90 украинчета са в детски градини в страната, а над 500 са в български учебни заведения. Още при започване на идната седмица ще бъдат оповестени и центровете, в които майките ще могат да оставят децата си денем.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР