До 28 декември са в сила европейските рестрикции по посока

...
До 28 декември са в сила европейските рестрикции по посока
Коментари Харесай

Чумата по дребните преживни животни продължава да се разпространява из Странджанско

До 28 декември са в действие европейските рестрикции по посока на реализацията на животни поради огнищата на чума по стадата в Странджа. Чумата по дребните преживни животни продължава да се популяризира в Странджанско, откакто в нови селища не престават да бъдат откривани животни с антитела, показват от БАБХ.

„ Т.е. животните би трябвало да се колят и употребяват единствено в неразрешената територия. Млякото може да се изкупува, преработва и употребява в тази зона. Движение на животни се позволява единствено за неотложно кръвопролитие до касапница, не се позволява преместването на животни от един обект в различен обект, което в огромна степен затруднява населването на обектите с нови животни “, разяснява доктор Георги Чобанов от Агенцията по сигурност на храните пред БНР.

„ Европейска комисия работи на същия принцип, на който работи и Агенцията по сигурност на храните – опитваме се да изолираме засегнатите, тъй че да не могат да предадат нататък болестта. Освен това е доста значимо решаването на тези проблеми да става доста бързо, с цел да остане доста по-малък мащаб, а въпреки това – и самите хора, когато ликвидирането на една такава болест завърши бързо, не се стресират в допълнение “, сподели Чобанов.

На 18 септември БАБХ изиска за следващ път подпомагане от прокуратурата, като изпрати писмо до държавното обвиняване, във връзка със инфектираното с чума стадо в Болярово, до което локалните стопани дълго време не допускаха ветеринарните управляващи.

„ Прокуратурата е сезирана още първоначално, когато стартираха проблемите. Сезирана е прокуратурата в Ямбол, в Елхово, само че на този стадий не знам да има отговор или мнение, изразено от прокуратурата по този проблем “, сподели той.

Според доктор Чобанов ветеринарното законодателство е задоволително ясно, само че казусът е различен – че то не се „ чете от други структури, в това число и фермери “. Той напомни, че в Закона за отглеждането на животни е записано, че когато фермерът се занимава с някакъв тип животни, той би трябвало да е задоволително способен да се занимава с тях, т.е преди да се стартира да се гледат животни, би трябвало да е ясно какво се случва, когато се стигне до такава обстановка. "Затова нашите съществени ограничения са ориентирани към предварителна защита, по тази причина и в този момент приказваме за птичи грип, за африканска чума, приказваме и за биосигурност, за уединяване на животните, за недопускане на болестта във фермата. В момента, в който болестта е позволено във фермата - и то е позволено отново от хората, които се грижат за животните – няма доста разновидности за решаването на проблема. Трябва оптимално бързо да се завърши с тази болест, с цел да може хората да продължат да си развиват бизнеса “.

"Откриването на антитела значи, че животни са боледували от чума или са били имунизирани ", изясни специалиста от БАБХ.

„ Чумата при дребните преживни животни е такова заболяване, което не се среща навсякъде и България беше свободна от това заболяване. В този случай, когато заболяване не циркулира в дадена територия, тогава животните не са го срещали и те нямат антитела. Освен това в България е неразрешена имунизацията с такава ваксина, няма и такава ваксина на пазара, която да се употребява, тъй че се чака нашите животни да са чисти от антитела или от вируси. Всяко едно животно, в което бъде открит съществуване на вирус, това значи, че то е инфектирано и че това е огнище на болестта. Когато това животно не бъде видяно или не бъде докладвано, че е заболяло, има един интервал, през който то боледува, прекара и на практика вирусът не може да бъде открит в кръвта, а стартират да се образуват антитела. По принцип антителата се построяват в два случая – или след имунизация, или след боледуване “, сподели той.

Според него обаче се спекулира с опцията животните да са имунизирани. Преди няколко дни министърът на земеделието сподели в Народно събрание, че при последните пробив Странджанско у 256 животни са открити антитела.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР