До 25-30% ще е по-малко количеството грозде в страната през

...
До 25-30% ще е по-малко количеството грозде в страната през
Коментари Харесай

25-30% по-слаба реколта очакват лозарите, качеството обаче е добро

До 25-30% ще е по-малко количеството грозде в страната през 2023 година, регистрира инж. Красимир Коев, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното пред БиТиВи.

Той изясни, че качеството на реколтата на грозде през актуалната година е положително. Виното не е като всички останали плодове или зеленчуци. То варира - от 3 до 133 лв. може да доближи една бутилка. Няма да има фрапантни поскъпвания на виното в страна, увери инж. Коев.

Той уточни, че инфлацията е дала опция да се покачат цените на гроздето, само че все пак цената на виното в страната няма да се повиши.

Инж. Коев добави, че се внася грозде от Румъния и Северна Македония, само че количествата, които се внасят от двете страни не са такива, че да изкривят пазара на грозде у нас. Към сегашния миг в България няма нито една импортирана чепка грозде от Северна Македония. 9 тона грозде в влезнало от Румъния към сегашния миг.

" Цената на гроздето е правилна, там нямам искания и забележки. В последна сметка всички винпроми, които са си отгледали хубаво грозде, получават хубава цена ", акцентира той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР