До 22 март 2022 г. университетите могат за участие в

...
До 22 март 2022 г. университетите могат за участие в
Коментари Харесай

Финансират инициативата Европейски университети с 272 млн. евро

До 22 март 2022 година университетите могат за присъединяване в самодейността " Европейски университети ". Всяко предложение би трябвало да включва минимум три институции за висше обучение от най-малко три страни членки на Европейския съюз.

Предвидените средства по самодейността са в размер на 272 млн. евро – 46,4 млн. евро за основаване на нови консорциуми от висши учебни заведения и 225,6 млн. евро за поддръжка на към този момент основаните в Европейски Съюз 17 алианса.

За първи път през тази година се дава опция за разширение на към този момент образуваните алианси, за което е обезпечено съответно финансиране. От тази мярка могат да се възползват консорциумите с по-малко от девет сътрудници. Срокът за осъществяване на плановете е четири години.

Резултатите от оценяването на подадените оферти ще бъдат оповестени на 27 юли 2022 година Одобрените висши учебни заведения ще могат да подпишат договорите в интервала септември-декември 2022 година

През юни тази година пет български университета станаха пълноправни сътрудници в консорциумите на самодейността. Това са Софийският университет „ Св. Климент Охридски “, Техническият университет – София, Университетът за национално и международно стопанство, Нов български университет и Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите – Пловдив. Другите институции в алиансите са от страни като Австрия, Германия, Гърция, Естония, Франция, Полша, Ирландия, Испания, Италия и други

Като асоцииран сътрудник към един от водещите консорциуми беше включен и Югозападният университет „ Неофит Рилски “ – Благоевград.

Целта на самодейност е да увеличи конкурентоспособността на европейските университети и да обезпечи опция на студентите за образование в няколко страни. Тя предизвиква съдействието на младото потомство на разнообразни езици, с което способства за превъзмогване на публичните провокации и дефицита на умения, пред които е изправена Европа.

За пълноправни членове на алиансите в " Европейски университети “ " могат да аплайват институциите за висше обучение в Европейския съюз, които имат годна Еразъм харта. Асоциирани сътрудници могат да бъдат всички законни институции от 49-те страни в Европейското пространство за висше обучение. Всеки университет може да бъде пълновръстен сътрудник единствено в един алианс. За асоциираното участие няма ограничавания.

Висшите учебни заведения могат да аплайват за присъединяване в самодейността „ Европейски университети “
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР