До 2030 г. най-големите световни производители на автомобили планират да

...
До 2030 г. най-големите световни производители на автомобили планират да
Коментари Харесай

Световните автопроизводители инвестират 1,2 трлн. долара в електромобили и батерии до 2030 г.

До 2030 година най-големите международни производители на коли възнамеряват да похарчат близо 1,2 трилиона $ за създаване и произвеждане на милиони електрически автомобили, както и за акумулатори и първични материали, нужни за производството. Това излиза наяве от разбор на Ройтерс, основан на обществени данни и прогнози, оповестени от автомобилните компании.

Данните за вложенията в електрически автомобили надвишават предходните оценки на Ройтерс и са два пъти повече от последните калкулации, оповестени преди година. За съпоставяне, пазарната стойност на Alphabet, компанията майка на Гугъл и Waymo, възлиза на 1,3 милиарда $.

Според разбора автомобилните производители имат проекти да произведат 54 млн. електрически транспортни средства с акумулатори през 2030 година, което съставлява повече от 50% от общото им произвеждане на транспортни средства.

За да поддържат това невиждано равнище на електрически автомобили, автомобилните производители и техните снабдители на акумулатори възнамеряват да конфигурират 5,8-тераватчасов индустриален потенциал за акумулатори до 2030 година, съгласно данни на Benchmark Mineral Intelligence и автомобилните производители.

Начело на конкуренцията е американският производител на коли Tesla, чийто основен изпълнителен шеф Илон Мъск показа упорит проект, който планува сглобяването на 20 милиона електрическия автомобил през 2030 година, за което ще са нужни акумулатори с потенциал 3 тераватчаса. Неотдавна Мъск съобщи, че Tesla е почнала работа по по-малък модел автомобил, който той се стреми да бъде на половина по-евтин от Model 3 и Model Y.

Въпреки че Tesla не е разкрила изцяло какви са проектите ѝ за разноски, сходно експоненциално нарастване на производството, 13 пъти над цифрата от 1,5 милиона автомобила, които се надява да продаде тази година, ще изисква вложения от порядъка на стотици милиарди евро, съгласно калкулации на Ройтерс.

Макар и да изостава от Tesla, немският авто производител Volkswagen също има упорит проект до края на това десетилетие и разчита на вложения от над 100 милиарда $ за световното си портфолио от електрически автомобили, както и за построяването на нови фабрики за акумулатори в Европа и Северна Америка и за обезпечаване на доставките си на значими първични материали.

Японският производител на коли Toyota Motor Corp ще влага 70 милиарда $ за електрифициране на гамата си от коли и за произвеждане на повече акумулатори, като през 2030 година чака да продаде най-малко 3,5 млн. електрически автомобила на акумулатори. Японският производител обмисля най-малко 30 електрически модела и има намерение да трансферира цялата линия от премиум моделите Lexus в сегмента на електрическите автомобили до края на десетилетието.

Американският производител Ford Motor продължава да усилва разноските си за нови електрически модели - разноски, които в този момент се правят оценка на 50 милиарда $, и залага на акумулатори с потенциал от най-малко 240 гигаватчаса и към 3 млн. електрическия автомобил на акумулатори през 2030 година, което е половината от общия му размер.

Mercedes-Benz е отделил минимум 74 милиарда $ за създаване и произвеждане на електрически транспортни средства, като съвсем две трети от тях са за увеличение на световния потенциал за произвеждане на акумулатори до над 200 гигаватчаса.

BMW, Stellantis и General Motors възнамеряват да похарчат най-малко по 35 милиарда $ за електрически автомобили и акумулатори, а най-агресивната стратегия за акумулатори е на Stellantis, с потенциал от 400 гигаватчаса до 2030 година, в това число четири завода в Северна Америка. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР