До 2027 г. Метро“ планира да инвестира 8 млн. лв.,

...
До 2027 г. Метро“ планира да инвестира 8 млн. лв.,
Коментари Харесай

„Метро“ ще инвестира в откриването на 800 малки магазина до 2027 г.

До 2027 година „ Метро “ възнамерява да влага 8 млн. лева, с цел да открие 800 дребни магазина от франчайз плана „ Моят магазин “. До момента са отворени 9 такива обекта в разнообразни елементи на страната, а през идната седмица следва откриването и на десети – към Пловдив. Това разяснява за Economic.bg изпълнителният шеф на „ Метро България “ Жан Котан.

За нас е значимо да се върнем към корените си и да останем сътрудник на самостоятелния бизнес “, акцентира той на особено събитие във връзка 25-тата годишнина от стъпването на българския пазар.
800 обекта от „ Моят магазин “ до 2027 година
Франчайз планът „ Моят магазин “ има за цел да поддържа дребните, постоянно фамилни бизнеси в разнообразни региони на страната, които замират под натиска на по-големите съперници. През актуалната година е планувано откриването на 50 такива обекта. Котан обаче споделя, че инвестицията не е единствено в смяна на образа на сходни квартални магазини, а смяна на цялата идея за правене на бизнес.

Собствениците на такива магазини, включени в програмата на „ Метро “, получават финансова поддръжка за визия и еднаквост, специфични условия за извършване на покупки от „ Метро “, 360-градусова маркетингова поддръжка, познания и информация за пазара. Собствениците резервират самостоятелност и не престават да взимат решения за бизнеса си. Единствено би трябвало да купуват към 30% от продуктите, които оферират, от „ Метро “.

Ние не влияем и не дефинираме цените, на които те решат да оферират продуктите ни. Ние им предоставяме повече от 20% марж, с цел да се състезават с конкуренцията “, акцентира Котан.

Част от отворените 9 такива обекта в разнообразни точки бележат растеж на приходите от над 50%. Някои от локациите са Велинград, Своге. Амбицията на най-големия търговец на едро в България е до 2027 година обектите да бъдат разширени до 800 в цялата страна, като по този начин ще имат най-голямата франчайз мрежа в страната.
„ Завръщане към корените “
Концепцията за това идва от обновената преди 2 години тактика на „ Метро България “ да  продължава да затвърждава позициите си на най-големия търговец на едро в България. Компанията стъпва в страната преди 25 години, предлагайки огромен подбор от артикули за ХоРеКа бранша. С годините от конкурентните цени се възползват и крайните консуматори.

Станахме хибрид, само че взехме решение да се върнем към корените си и да засилим още повече мощните ни страни “, споделя Котан.



За миналата година „ Метро “ бележи продажби от над 1.1 милиарда лева, което е растеж от 14% по отношение на 2022 година Компанията не възнамерява да отваря нови обекти от обичайните си магазини. Тя към този момент участва в 9 от огромните градове с 11 магазина, като 9 от тях са с многоканален модел на търговия на едро.
Стабилни цени и необятен подбор
Целта на „ Метро “ е да остане прелъстителен както за търговците и ХоРеКа бранша, по този начин и за крайните клиенти. Елена Ценова, шеф „ Снабдяване “, разяснява, че „ Метро “ ще продължава да предлага най-широкия подбор артикули за клиентите си, като главен акцент се слага на стабилността на цените.

Ценовият модел, който ние предлагаме, е неповторим по рода си “, съобщи Ценова.

Това е по този начин, защото компанията предлага 3 равнища на отстъпки съгласно закупените количества. При разнообразни артикули отстъпката може да доближи до 40 – 50%. Всички цени са забележими на рафтовете, тъй че от тях могат да се възползват и крайни клиенти, освен търговците. В програмата „ Вземи повече, спести повече “ са включени над 6 хиляди продукта от цялото портфолио на компанията от 20 хиляди продукта.

Другата ценова стратегия „ Винаги преференциално “ е насочена към ХоРеКа клиентите, като компанията предлага непрекъснато ниски единични цени на съществени артикули.

„ Метро “ ще продължава да влага и в бизнеса с доставки, или така наречен FSD услуга (Food Service Delivery). Компанията е единственият търговец на едро, който предлага тази услуга на национално равнище, като тя към този момент е налична на 10 местоположения, а през 2023 година е обслужила над 5 хиляди клиенти. За идващите години са планувани 3 пъти повече вложения, а към този момент тече и реорганизация на платформите във Варна и Бургас.

Собствените марки на компанията са пет, като обгръщат 5500 продукта – храни и нехранителни артикули. За 2023 година техният дял в оборота е към 16%, а задачата е през тази година до доближи 19%. С небосвод към бъдещето „ Метро “ цели една трета от продажбите да бъдат от лични марки артикули. Не стопират вложенията и в спомагателен подбор.

Ние ги сътворяваме за съответна потребност на клиентите “, разяснява Ценова.
Инвестиции в личен състав и ESG цели
За да продължава „ Метро “ да бъде водещ търговец на едро и да извършва амбициозните си цели, напълно естествено компанията ще продължава да влага и в личен състав. В момента в „ Метро “ работят 2 хиляди чиновници. Търговският екип на компанията, насочен към ХоРеКа бранша, ще бъде повишен до 150 души през тази година.

Мария Ангелова, шеф „ Хора и просвета ", разяснява, че техен сътрудник са 6 учебни заведения в страната по стратегии за дуално образование. Тази година към 35 възпитаници практикуват в компанията.

Вече ръководители на отдели са трима от приключилите. “

„ Заедно можем “ е новата работна марка, която цели и идва да потвърди, че с общи старания всичко е постижимо. Освен това „ Метро “ предлага пакет от онлайн образования, участия в интернационалните стратегии и общности и други такива начинания, които развиват непрестанно евентуална за наетите.



По отношение на устойчивото развиване, през годините „ Метро “ влага 15 млн. лева в ограничения за понижаване на излъчванията. Освен това компанията си сътрудничи и подарява годни артикули на Българската хранителна банка, като по този начин понижава хранителния си боклук.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР