До 2026 г. край белгийското крайбрежие ще бъде построен енергиен

...
До 2026 г. край белгийското крайбрежие ще бъде построен енергиен
Коментари Харесай

Белгия ще построи първия в света изкуствен енергиен остров до 2026 г. 

До 2026 година край белгийското крайбрежие ще бъде издигнат енергиен остров „ Принцеса Елизабет “. Идеята е той да обезпечава на Белгия електричество, генерирано от вятърни турбини в Северно море. Това съобщи за Българска телеграфна агенция белгийската организация Белга.

Изграждането на изкуствения енергиен остров - първият по рода си в света съгласно високоволтовия оператор Elia - e част от проектите на белгийското държавно управление да усили потенциала на офшорно генерираната вятърна сила от 2,2 гигавата през днешния ден на 8 гигавата през 2040 година

Островът с повърхност 5 хектара ще се намира на 45 километра от белгийския бряг, в средата на зоната „ Принцеса Елизабет “ в Северно море, в която се възнамерява да бъде повишен броят на съществуващите вятърни турбини. Той ще бъде закрепен за морското дъно с бетонни детайли, ще бъде напълнен с пясък, а стена с височина от 10 до 20 метра ще защищава инфраструктурата от талази. На острова ще има пристанище и площадка за кацане на хеликоптери.

Операторът на белгийската високоволтова мрежа Elia се надява строителството да стартира през 2024 година и островът да бъде подготвен до 2026 година  До 2030 година би трябвало да бъде конфигурирана и да проработи нужната инфраструктура.

На енергийния остров се разпорежда да извършва две основни задания – първата е да сплоти цялата сила, генерирана от новите офшорни вятърни турбини, а втората – да се трансформира в централна точка за бъдещи нови междусистемни връзки, да вземем за пример подводни линии с високо напрежение с Англия и Дания.

„ По този метод островът ще се трансформира в европейски център за офшорна вятърна сила “, споделя Elia.

В дълготраен проект посредством остров „ Принцеса Елизабет “ Белгия ще бъде обвързвана с голям брой великански офшорни вятърни паркове, които са планувани в Северно море. „ Островът също по този начин ще донесе сила от други елементи на Северно море в нашата страна “, изяснява министърът на енергетиката Тин Ван дер Страте.

Изграждането на острова ще коства 450 милиона евро. Според предварителните оценки цялата инфраструктура - освен на острова, само че и на всички междусистемни връзки и кабели - ще възлезе на повече от 2 милиарда евро.

„ Видяхме, че през днешния ден силата се употребява като оръжие. Всяко вложено евро ще се изплати повече от себе си “, споделя Ван дер Страте.

Изпълнителният шеф на Elia Крис Пийтърс мисли в същата посока. „ Островът би трябвало да ни обезпечи достъп до евтина форма на сила и би трябвало да помогне за отбраната на нашия разцвет и този на Европа “, споделя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР