До 2000 лева може да стигне заплатата на сервитьор това

...
До 2000 лева може да стигне заплатата на сервитьор това
Коментари Харесай

До 2000 лева може да стигне заплатата на сервитьор това лято край морето

До 2000 лв. може да стигне заплатата на сервитьор това лято край морето

" Тази година оповестяването на работните места в областта на туризма стартира по-рано. Още в края на февруари месец ние започнахме да получаваме поръчки от работодатели, които обявяваха свободни работни места за наемане, въпреки и през май месец – началото на май или началото на юни. Имаше разгласи от порядъка на 1500, 1800 лева на база това, което имаме оповестено и въпреки всичко заявено от работодатели ”. Това разгласи пред Нова Северина Савова, шеф на Бюрото по труда в Добрич.

Заплатите на сервитьорите могат да доближат и до 2000 лева, прецизира Савова, като всичко е въпрос на договаряне. Работодателите в огромните комплекси се стремят да привлекат и камериерки с атрактивно възнаграждение.

Хотелиерството и ресторантьорството е измежду икономическите действия с най-голямо нарастване на работната заплата към края на 2021 година, сочат данните на Национален статистически институт. Статистиците означават растеж от 19 на 100. Основната причина е хроничният дефицит на фрагменти, който съпътства бранша от няколко години насам.

По Северното Черноморие най-търсен е почистващият и обслужващ личен състав.

" Тази година набираме камериерки, сервитьори, готвачи, бармани. Ще ги мотивираме с положително отношение, естествени заплати и работа в добър колектив.

Примерно един помощник-готвач стартира да кажем от 1000 – 1100 и към този момент нагоре. Тази година. заплатата е 1350 лева бруто, което мисля, че е една естествена заплата за България сега ”, добави Румен Михайлов, шеф на хотелската част в „ Бялата лагуна ”.

Възнаграждението от 1500 лв. чисто за камериерка не е фантазия, декларират от Албена.

" Много е значимо хората да са осведомени с офертата в елементи, т.е. дали става въпрос за шестдневна работна седмица, за какъв брой часове и какво тъкмо се включва в работата, тъй че може да се получи такава заплата – естествено, тя би трябвало да се създаде ", разяснява Велина Гюмова, старши управител продажби в КК " Албена ".

В по-малките обекти за настаняване обаче, не се чака такова атрактивно възнаграждение.

" Ако някои сътрудници сега нямат благоприятни условия да намерят личен състав, може и да оферират такива заплати. Ние персонално не сме плащали такива. За мен персонално не е реалистично такава сума да си позволим, по простата причина, че няма по какъв начин да покрием такива разноски ", смята  Христо Желев, шеф на хотел в Балчик.

" Нормалните заплати за камериерки са някъде към 800 лева чисто, като естествено може към това да има спомагателни бонуси, които да бъдат свързани с ваучери за храна ", добавя шефът Пламен Козарев.

В множеството от обявите за сезонни служащи в туризма попадат ваучери за храна по 80 лева месечно, безвъзмезден превоз до работното място или настаняване в база на работодателя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР