До 20 см достигна слоят пепел, покрил площ от около

...
До 20 см достигна слоят пепел, покрил площ от около
Коментари Харесай

Вулканът в Камчатка изригва пепел и лава, риск от кални потоци

До 20 см доближи пластът пепел, покрил повърхност от към 50 км към изригналия във вторник вулкан на отдалечения полуостров Камчатка в Далечния изток на Русия.

Вулканът продължава да изригва, изпращайки 10-километров дирек пепел в небето. Издадена е най-висока степен за заплаха за прелитащите самолети, заяви " Ройтерс ".

Шивелуч, един от най-активните вулкани в Русия, за първи път стартира да изригва малко след среднощ във вторник и в пика си, шест часа по-късно, изпрати облак пепел върху повърхност от 108 хиляди квадратни километра.

, покри селата със сив вулканичен прахуляк и провокира авиационно предизвестие поради облака с пепел с размери 700 на 400 км.

Последният бюлетин от Камчатския клон на Геофизичния институт на Руската академия на науките, публикуван в 1 часа сутринта московско време, оповестява: " Изригването на вулкана Шивелуч продължава. Според сателитни данни излъчванията на пепел са достигнали към 10 хиляди метра над морското ниво. "

Според уеб страницата на държавното управление на Камчатската територия е почнало разчистването на обекти и раздаването на маски на жителите в село Ключи, най-засегнатото от пепелта, която е достигнала 20 см.

" Работата се усложнява от непрекъснатата пепел и вятър ", оповестяват локалните управляващи.

" В Козиревск пластът пепел беше 6-8 см. В Ключи той е доста повече. Днес пластът е към 11 см, тук-там, където има струпване, височината доближава 20 см ", споделя заместник-председателят на регионалната администрация Роман Василевски.

Две села са останали няколко часа без ток поради пепелта. Учебните занятия в учебните заведения в селата Козиревск и Ключи са анулирани, а от четвъртък децата ще преминат към отдалечено образование, до момента в който тече почистването.

Няма известия за жертви.

Очаква се през идващите дни през региона да премине циклон, съпроводен с изобилен снеговалеж, който да понижи резултата от пепелта, оповестява съветската осведомителна организация " Интерфакс ".

Потоци лава се спуснаха от вулкана в понеделник, топейки снега и предизвиквайки предизвестие за кални потоци по близката автомагистрала.

 Топлата вулканична пепел и лавата от вулкана основават риск за формиране на кални потоци, които могат да доближат автомагистралата за Петропавловск-Камчатски, който се намира на 440 км от мястото
© Reuters

Топлата вулканична пепел и лавата от вулкана основават риск за формиране на кални потоци, които могат да доближат автомагистралата за Петропавловск-Камчатски, който се намира на 440 км от мястото

Около 24 часа след изригването земетресение с магнитуд 5.8 по скалата на Рихтер удари крайбрежията на Камчатка. Според съветски учени то е второстепенен трус от земетресение от 3 април.

Камчатка се простира надалеч в Тихия океан, северозападно от Япония. На полуострова живеят към 300 хиляди души.

Шивелуч е имал към 60 обилни изригвания през последните 10 хиляди години, като последното огромно е през 2007 година

Най-високата, алена степен на предизвестие е издадена от екипа за реагиране при вулканични изригвания на Камчатка. KVERT счита, че вулканът " съставлява евентуална заплаха за интернационалните и локалните самолетни компании ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР