До 20 години преди преди хората да развият характерните за

...
До 20 години преди преди хората да развият характерните за
Коментари Харесай

Кръвно изследване може да предскаже болестта на Алцхаймер

До 20 години преди преди хората да развият присъщите за заболяването на Алцхаймер загуба наизуст и комплициране, в мозъка им стартират да се натрупват увреждащи частици протеин. Изследователи от Училището по медицина на Вашингтонския университет в Сейнт Луис настояват, че могат да мерят равнищата на бета протеина амилоид в кръвта, а като употребяват резултатите, да предскажат дали има натрупвания на белтъка. Както е известно, амилоид бета се счита за признак на този тип деменция.

" В момента ревизираме хората за клинични изпитвания със скенер на мозъка, което лишава доста време и е скъпо, а за записването на участниците са нужни години ", разяснява професорът по неврология Рандал Дж. Бейтман. По думите му обаче има евентуална опция с кръвен тест да бъдат изследвани хиляди хора месечно за натрупването на амилоид бета. " Това значи, че можем по-ефективно да запишем участници в клинични изпитвания, което ще ни помогне по-бързо да намерим лекуване, а това ще повлияе и на цената на заболяването, и на човешкото страдалчество, обвързвано с нея ", изяснява проф. Бейтман.

Когато равнищата на амилоидите в кръвта се комбинират с два съществени рискови фактора на алцхаймер - възраст и съществуване на генетичния вид APOE4, хората с ранни мозъчни промени могат да бъдат разпознати с 94% акуратност, открива изследването.

Според откривателите откритията, оповестени в списание Neurology от 1 август, съставляват още една стъпка към кръвен тест за идентифициране на хора, които са на път да развият заболяването на Алцхаймер, преди да се появят признаци. Тестът може да е даже по-чувствителен от златния стандарт - ПET сканиране на мозъка, при разкриване на началото на отсрочване на амилоиди в мозъка.

Клиничните изпитвания на претенденти за превантивни медикаменти бяха възпрепятствани от намирането на подобаващи участници с мозъчни промени на алцхаймер, само че без познавателни проблеми. Кръвният тест може да обезпечи метод за сполучлив скрининг за хора с ранни признаци на болестта, тъй че те да могат да вземат участие в клинични изпитвания на нови медикаменти за попречване на този тип деменция. Ако откривателите от Училището по медицина на Вашингтонския университет в Сейнт Луис съумеят, подобен тест може да бъде разполагаем в лекарските кабинети и да стане част от рутинния скрининг за възрастни.

Както оповестява Time, " едно от провокациите при създаването на лекуване на алцхаймер се крие в това, че до появяването на признаците мозъчните неврони към този момент са повредени, а откакто невронните връзки са компрометирани, няма възможност да се реформират или да се възстановят още веднъж. Лечението с лекарства, което стартира откакто хората оповестяват за спад в мисловната си активност, към този момент е закъсняло. А значително обещаващи в ранна фаза клинични изследвания не оправдаха упованията на медицината и на обществото.

В актуалното изследване вземат участие 158 души над 50 година Всички, с изключение на 10 от тях, са били когнитивно естествени и всеки е дал най-малко една кръвна проба и е подложен на едно проучване на мозъка на ПЕТ скенер. След параленост учените открили, че резултатите от ПЕТ скенера и от кръвния тест при всеки от участниците съответстват на 88%. Макар това да е обещаващо, съгласно учените не е задоволително тъкмо за клиничен диагностичен тест.

За да подобрят точността на теста, откривателите включиха няколко съществени рискови фактора за заболяването на Алцхаймер. Възрастта е най-големият прочут рисков фактор - след 65 година вероятността за развиване на страданието се удвоява на всеки 5 години. Генетичният вид APOE4 покачва риска от развиване на алцхаймер 3 до 5 пъти. Полът също играе роля: двама от трима пациенти с алцхаймер са дами. Когато откривателите присъединили тези рискови фактори в разбора, разкрили, че възрастта и положението на APOE4 покачват точността на кръвния тест до 94%, само че полът не повлиял доста разбора.

На хората с несъответстващи резултати от кръвния тест и ПЕТ скенера са правени спомагателни проучвания.

Сред невролозите има консенсус, че лекуването на алцхаймер би трябвало да стартира допустимо най-рано, в идеалния случай преди да се появят някакви когнитивни признаци. По времето, когато хората към този момент не помнят, мозъкът им е толкоз тежко развален, че няма възможност лечението да ги излекува изцяло.

И честата дневна сънливост може да е сигнал за деменцията

Областите на мозъка, които държат индивида безсънен денем, са развалени в ранните стадии на заболяването на Алцхаймер, заради което засегнатите от тази деменция може да спят прекомерно дълго, преди да стартират да се борят със забравянето. Това споделя доктор Леа Гринберг - старши създател на проучване и доцент по неврология и патология в Центъра за памет и стареене в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Изследователите стигнали до заключението, че заболяването на Алцхаймер нападна мозъчните райони, виновни за будността денем, и че тези райони са измежду първите, развалени от заболяването.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР