До 2.4% увеличение на цените на природния газ очакват при

...
До 2.4% увеличение на цените на природния газ очакват при
Коментари Харесай

До 2,4% поскъпване на газта прогнозират при въвеждане на нова тарифа

До 2.4% нарастване на цените на природния газ чакат при въвеждане на новата входно-изходна тарифна система на пазара. Това демонстрира разбор, направен от " Булгартрансгаз ", който бе показан на среща в Министерството на енергетиката.

След въвеждането на новата входно-изходна система на пазара на природен газ крайната цена ще се усили сред 0.37 и 2.4% за другите типове консуматори. В диалозите участваха министър Теменужка Петкова, заместник-министър Жечо Станков, ръководителят на КЕВР Иван Иванов, представители на " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ", както и на огромните индустриални потребители.

Новите цени, оповестени от оператора на газопреносната мрежа, са основани на действителни разноски и вложения, се показва в разбора на " Булгартрансгаз ".

За нас е изключително значимо промишлеността да се развива при пазарни условия и да бъде конкурентоспособна, сподели министър Петкова по време на срещата. Едновременно с това обаче страната би трябвало да съблюдава европейските правила и да промени модела на ценообразуване.

 Българската и румънската електропреносна мрежа да си оказват помощ при повреди
Българската и румънската електропреносна мрежа да си оказват помощ при повреди

Енергийните министри разискаха и добива на газ в Черно море

Срещата в Министерството на енергетиката е част от разяснителната акция за въвеждане на новия матричен модел на входно-изходната тарифна система. Той би трябвало да стартира да работи от 1 октомври 2017 година, като с въвеждането му България извършва условията на Европейска комисия, свързани с действието на пазара на природен газ.

Страната ни е последната страна от Европейски Съюз, която към момента не е въвела новия модел на ценообразуване, твърдят от сдружението. Моделът е създаден през 2012 година и определен от Булгартрансгаз " след две публични разисквания при напълно обществени условия. Председателят на КЕВР Иван Иванов бе безапелационен, че не може да се чака отсрочване на действието на новите правила.

В отговор на терзания на огромните индустриални потребители, че новият входно-изходен модел ще увеличи голословно разноските им, в границите на срещата бе контрактувано, че на 11 септември регулаторът ще ревизира още веднъж изчисленията на " Булгартрансгаз ", на база на които са направени плановете за ценообразуване. След това следва нова среща на екипа на МЕ с промишлеността.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР