До 1989 г. НРБ не е била на 26-о място

...
До 1989 г. НРБ не е била на 26-о място
Коментари Харесай

Проверка на фактите: НРБ никога не е била водеща в класациите за стандарт на живот, здраве, наука или технологии

До 1989 година Народна република България не е била на 26-о място по Брутният вътрешен продукт на човек стандарт на живот, каквито изявления се популяризират из обществените мрежи.

Такава ранглиста просто не е съществувала и е въведена чак през 1993 година.

От началото на март в обществените мрежи още веднъж се популяризира погрешната информация, че Народна република България е заемала челни места в света в по стандарт на живот, обучение, опазване на здравето,технологични производства и независимост на словото.

В същите сфери е „ съпоставена “ обстановката през 2019 година, където страната ни е изпаднала от водещите места в „ класацията “. Публикациите във Facebook са със заглавие „ За тези които са не запомнили, за тези които в никакъв случай не са знаели и за тези които в никакъв случай няма да го схванат “ (запазен е истинският правопис), написа

Текст със същото наличие, само че озаглавен „ Когато цифрите приказват и боговете мълчат “, циркулира в обществените медии от лятото на 2023 година Разпространението е кампанийно и се случва в три обособени отрязъка от време. Първоначалната вълна е в интервала 15 – 25 юни, следва втора – сред 17-и и 20-и август, а в дните към 9-и септември постът още веднъж става „ настоящ “ като част от текста и визията са изменени, само че внушението се резервира.

Проверка на Factcheck.bg не откри първоизточника на изказванията, само че откри, че популяризирането им във Facebook стартира след обява в уеб страницата Информиран.нет на 15 юни.

Анонимното изказване, че комунистическа България е била на 26-то място в света по стандарт на живот, на 6-то място по качество на опазването на здравето, на 2-ро място по обучение, на 3-то по софтуерно развиване и на 68-о място в света по независимост на словото, се „ базира “ на авторитетни институции като ОССЕ, Организация на обединените нации и Централно разузнавателно управление на САЩ като това би трябвало да удостовери  достоверността на данните.



От изброените организации обаче единствено в системата на Организация на обединените нации се изготвят икономическа и обществена статистика и разбори като водещи в тази сфера са Световната банка, Международния валутен фонд, Световната здравна организация.  

Поставянето на социалистическа България на „ международната сцена “ при сравненията също не дава достоверна картина за икономическото и обществено развиване на страната до 1989 година Съотнасянето на данни от разнообразни системи на ръководство като тези с пазарна стопанска система и тези с директен надзор на страната върху икономическите и обществените действия не е правилно. Още повече, че данните, подавани от Народна република България към външния свят, са изготвяни от Централното статистическо ръководство, конструкция, директно подчинена на страната. Статистическите резултати би трябвало да демонстрират „ осъществяването и преизпълнението ” на заложените по петилетки цели и да потвърждават „ преимуществата ” на социалистическото ръководство.



До 1989 година Народна република България не е била на 26-о място по стандарт на живот

Не съществува „ ранглиста “ на страните по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, още по-малко такава, която да е обща за целия свят от времето на Студената война. Този измерител е публично въведен през 1993 от Световната банка и няма по какъв начин да е бил употребен за определянето на стандарта на живот по време на комунистическия режим.

Стандартът на живот действително се повишил, като Разузнавателна служба на ФРГ на глава от популацията е повишен с над 5 пъти. 

До 1989 година Народна република България не е включвана в международни ранглисти по опазване на здравето и обучение

Народна република България в никакъв случай не е била включвана в ранглисти по опазване на здравето и обучение и няма по какъв начин да е заемала надлежно 6-то и 2-ро място по тези индикатори в света. А това, че „ през днешния ден “ е „ паднала “ до 82-ро място по опазване на здравето и 78-о по обучение изрично не дава отговор на истината. 

Според данните на авторитетната организация World population review по тези индикатори се намираме на много по-високи позиции. В класацията на организацията през 2020 г. България е на 48-о място в света по обучение, по здравеопазване е също 48-ма според последните данни от 2018 г. 

До 1989 година Народна република България не е била на 3-то място в света по технологии и софтуерно произвеждане. 

Симулация на данни за страните с максимален прогрес в технологиите в YouTube, слага България на „ челното “ 31-о място през 1990 година

В момента България е сложена на 44 място в света за 2022 година по подготвеност на държавното управление да употребява изкуствен интелект в класацията на Организацията на Обединените народи за индустриално развиване (UNIDO).

Според различен показател- Глобалният иновационен индекс (GII), България е на 35 място измежду 132 страни с наклонност да усъвършенства резултатите си, както се вижда от таблицата по-долу.

До 1989 година България е несвободна страна

В по този начин наречената „ ранглиста “ от ФБ поста безусловно погрешно се твърди, че в Народна република България е имало независимост на словото и то по-голяма, в сравнение с сега. Цинично е да се приказва въобще за независимост на словото в страна с еднопартийно ръководство, в чиято конституция чл. 1, алинея 2 гласи, че „ управителната мощ в обществото и страната е Българската комунистическа партия “.

Държавна сигурност играе ролята на политическа полиция, изключително посредством своето Шесто ръководство за „ битка с идеологическата измама и противодържавните прояви “. 

В проучването си „ Свободата в света 1987-1988 “ неправителствената организация Freedom House НРБ е избрана като несвободна страна с най-ниския показател 7. 



Според категоризацията на организацията това значи, че в страната има  политически гнет, „ съществува  изчерпателен боязън, липса на без значение изложение даже в стеснен кръг, няма съвсем никакви обществени изяви на опозицията (ако има такава-б.а) “.

В класацията на друга неправителствена организация – Репортери без граници,  през 2002 година България заема 38-о място. През 2019 година страната доближава до най-ниската позиция, която е заемала досега, в класацията- 119 място.

Методологията на Световния показател за свободата на пресата е изменена през 2022 година и резултатите в този момент се правят оценка по отношение на пет обособени категории: политически подтекст, правна рамка, стопански подтекст, социокултурен подтекст и сигурност. Така България сега заема 71 място сред 180 страни.

България след 1990 година

Програмата на Организация на обединените нации за развиване – UNDP, изготвя Индекс на човешкото развиване (ИЧР), който съчетава данните за Брутният вътрешен продукт на човек от популацията с данни за опазване на здравето, обучение, неравноправие и равнопоставеност на половете. Обхватът на информацията е от 1990 година насам и данни за социалистическото ръководство на България не могат да се открият и в този източник. 



Държавите се подреждат по канара от 0 до 1, като 1 е най-високото равнище на развиване. Страните с по-високи ранглисти по ИЧР нормално имат по-добри системи на опазване на здравето, по-високи равнища на обучение, по-ниски равнища на беднотия, по-голямо тъждество сред половете и по-висок стандарт на живот.

Индексът на човешкото развиване на България, проследяван от 1990 година демонстрира последователно повишаване до резултат 0,795 през 2021 г. България се намира в категорията „ високо човешко развиване “ и е на 68 позиция измежду 191 страни през 2021 година

Проверено:

Не е правилно, че Народна република България е била на водещо място в света по обучение, технологии, опазване на здравето, стандарт на живот и изключително по независимост на словото. Световни ранглисти по тези индикатори не са изготвяни  до 1989 г и социалистическа България не участва в тях. Няма по какъв начин да се прави съпоставяне сред страни с разнообразни форми на ръководство и разнообразни стопански модели. Под подозрение е и истиността на данните, които са подавани от страните в социалистическия лагер към интернационалните финансови институции.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР