До 16 октомври 2020 г. от Земеделското министерство ще се

...
До 16 октомври 2020 г. от Земеделското министерство ще се
Коментари Харесай

С 19 млн. лева подпомагат земеделци по програма de minimis

До 16 октомври 2020 година от Земеделското министерство ще се разплатят със земеделците от разнообразни браншове по ограниченията de minimis . Подпомагането е с към 19 млн. лв. за производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя. След 16 октомври стартира разплащане на директните заплащания за сектора. Това съобщи на конференция земеделският министър Десислава Танева.

Прехвърлихме 70 млн. евро от стратегия Развитие на селските региони към директните заплащания и това докара до 12% по-високи ставки, сподели Танева. За животвновъдство ще бъде разпределен над 25 млн. по стратегия de minimis. За пчеларството има над 6 хиляди евентуални бенефициенти. За бранш плодове и зеленчуци поддръжката е с близо 19 млн. лева по стратегия de minimis .

Когато стартира карантината, предприехме ограничения за поддръжка на земеделските производители и животновъди. Предприехме ограничения за надзор на вносната земеделска продукция от трети страни, за пръв път БАБХ работеше на 100%, сподели министърът.

България бе основател на разнообразни стадии от този спор, обединихме и други страни-членки. В петък получихме писмо от Европейска комисия за нотификация, с която се дава 160 от 320 млн. бюджет за ограничения Коронавирус 1 и 2 и 3 като последната е за преработвателната индустрия, изясни Танева.

Нашето предложение бе 25% национално съфинансиране, на финала бе утвърдено 15% национално съфинансиране. Подмярка Ковид (1 и коронавирус 2) ще бъде отворена на 15 август. Приемът на документи по тях ще бъдат до 21 септември за прилагане на отсъпка на акциза на горивата, изясни Танева.

Ако няма спомагателни условия от сектора, разплащането по някои ограничения ще бъде до 31 август, а където има спомагателни условия заплащането до края на август, септември или ноември месец. Сега отвън от картофопроизводителите няма друго постъпило предложение за условия, които оферират по-късно погашение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР