До 15 септември е срокът на ЕС за отмяна на

...
До 15 септември е срокът на ЕС за отмяна на
Коментари Харесай

ЕК удължава ограничителните мерки за земеделския внос от Украйна

До 15 септември е срокът на Европейски Съюз за анулация на изключителните краткотрайни защитни ограничения, признати на 2 май, против вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, заяви Европейската комисия.

Временните ограничения бяха признати поради логистични усложнения във връзка с тези артикули в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия и при изискване, че страните от Европейски Съюз не поддържат едностранни ограничения, се отбелязва в известието.

Комисията добавя, че за още една година беше удължено решението за
отпадане на митата за вноса от Украйна.
Посочва се, че това е мощно удостоверение за непоколебимата поддръжка на Европейски Съюз за Украйна, което ще помогне на украинските производители и експортьори.

Според Европейска комисия краткотрайните ограничавания за вноса на някои аграрни артикули към момента са нужни поради неналичието на задоволително благоприятни условия за предпазване на зърно преди събирането на реколтата в петте посочени страни от Европейски Съюз. Ако преносът на украински артикули е възпрепятстван от неоправдани условия в една или няколко от петте страни, комисията ще направи оценка, се разяснява в известието.

Ограниченията за украинския аграрни импорт трябваше да продължат до през днешния ден. До септември се планува този импорт да бъде предлаган на пазара в Европейски Съюз, с изключение на в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. През тези пет страни вносът на тези артикули ще може да се транспортира директно към някоя от останалите страни в Европейски Съюз или за експорт.

Говорител на Европейска комисия посочи, че към момента земеделците в петте наранени от украинския импорт страни не са получили контрактуваните компенсации от Европейски Съюз за общо към 100 милиона евро. Причината е, че Унгария към момента не е премахнала едностранните ограничения против украинския импорт, разясни той.

У нас зърнопроизводители желаят
възбрана за импорт на олио от Украйна.
Към момента изкупната цена на 1 звук слънчоглед е към 630-650 лв. в другите райони на страната, което ясно демонстрира, че наклонността е надолу – това сподели в студиото на „ Денят стартира “ Илия Проданов – ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По техни калкулации към 1 милион тона слънчоглед има по складовете и съвсем 2 тона пшеница.

„ Не са осъществени заради слабото търсене и извънредно ниската цена, която е доста, доста под себестойността, на която е създадена. От предходната година цената е доста надолу по отношение на себестойността и е към 50% надолу, тъй като сега слънчогледа, който стои по складовете себестойността му е към 1000 лв. на звук “, разясни Проданов.

Той изясни, че сега има възбрана от 2 май за импорт на артикули от Украйна, само че тя касае единствено пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, а нерафинираното и рафинираното олио не са в този забранителен лист и това прави възбраната не толкоз работеща. Нашите преработватели заместиха суровината с нерафинирано олио и се вижда голям растеж на нерафинирано олио.

По думите му, има задоволително суровина за произвеждане на олио до новата годишна продукция след 3 месеца. Количествата, които има са изцяло задоволителни да се задоволи и вътрешния пазар и този за експорт.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР