До 1 май се подават уведомления за откриване на пунктове

...
До 1 май се подават уведомления за откриване на пунктове
Коментари Харесай

Организират се пунктове за изкупуване на охлюви в Монтана и Видин

До 1 май се подават уведомления за разкриване на пунктове за изкупуване на охлюви на територията на областите Монтана и Видин. Кампанията започва от 10 май. Указанията са оповестени в заповед на екоминистъра.
Документите се одобряват в екоинспекцията в Монтана до 1 май в това число. Периодът за събиране и изкупуване на живи охлюви за търговски цели или фермерско развъждане е от 10 май до 30 юни в това число.
Градинският и лозовият охлюв са включени в Приложение № 4 на Закона за биологичното многообразие. Екземплярите би трябвало да са с размери над 28 мм диаметър на черупките. Отговорниците на изкупвателните пунктове са длъжни да обезпечат хладни или хладилни пространства за съхраняването им, подобаващ амбалаж, както и калибровъчни сита за обособяване на маломерните, които би трябвало да се връщат незабавно и на подобаващи места назад в природата. За задачата физическите и юридическите лица са длъжни да уведомят Регионална инспекция за опазване на околната среда за проведените от тях пунктове за изкупуване на охлюви, както и отговорниците към тях в период до 1 май.
В случай, че до 30 юни останат неизнесени количества, то лицата са длъжни да ги заявяват в екоинспекцията до 5 юли.
Лицата, които имат ферми за охлюви, са длъжни да заявяват количествата във фермите си пред Регионална инспекция за опазване на околната среда, в период до 25 април. Физическите лица, извършители на заповеда, се санкционират с санкции от 100 до 1000 лева, а на юридическите лица и на едноличните търговци се постановат имуществени наказания от 200 до 5 000 лв., според наредбите на член 124 от Закона за биологичното многообразие.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР