До 1-2 години коронавирусът ще стане подобен на грипния вирус

...
До 1-2 години коронавирусът ще стане подобен на грипния вирус
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: До 1-2 години COVID-19 ще циркулира като грипните вируси


До 1-2 години коронавирусът ще стане сходен на грипния вирус – ще има годишно по една или две талази, само че няма да има чак такива драми и хората ще бъдат душевен и обществено готови. Това предвижда пред БиТиВи пулмологът доктор Александър Симидчиев.

Според него респираторните вируси, какъвто е и новият ковид, са едни от най-заразните болести. Това е респираторен вирус, който влиза и излиза през дихателната система. Белият дроб е военното поле, върху което се разраства болестта. Проблемът при този вирус е, че част от хората не могат да развият дълготраен имунитет към него, също така той в огромна степен се крие – няма признаци в самото начало. Моето съмнение е, че този вирус ще си остане много дълго с нас и ще рецидивира, уточни доктор Симидчиев.

Според доцент Спас Спасков, експерт по образна диагностика, откриването на имунизацията няма незабавно да реши този въпрос, защото има ваксини за други вирусни болести и към момента живеем с тях. По думите му не би трябвало да изпадаме в суматоха, когато чуем понятието " вирус ", задоволително е да съблюдаваме хигиена и обществена отдалеченост, с цел да отдалечаваме болестта от нас самите.

По думите на доцент Спасков този вид ограничения, които се взеха, са упражнение по какъв начин бихме работили в други случаи, когато вероятно се появи изключително рискова зараза.

" Голяма част от ограниченията носеха такава характерност, а не на ограничения против респираторен вирус. В бъдеще ще бъдем по-внимателни към използването на такива ограничения и ще ги прилагаме, когато има изключителна нужда ", добави експертът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР