Дните за юбилейните чествания по случай 75 години от спасяването

...
Дните за юбилейните чествания по случай 75 години от спасяването
Коментари Харесай

Дните в памет 75 години от спасението на българските евреи започнаха в Бургас

Дните за юбилейните празнувания по случай 75 години от спасяването на българските евреи започнаха в Бургас.

Възпоминанията стартираха с  прожекцията на документалния филм „ Да помним ” пред учениците от Природоматематическата гимназия в града. Филмът е основан от Центъра за еврейско-българско съдействие „ Алеф ” и възкресява подвига на български персони и политици от морския град против депортирането на техните съграждани от еврейски генезис в лагерите на гибелта през 1943 година Прожекцията бе под самодейността и мотото на гимназията „ Учейки се от предишното, действаме за бъдещето “.

 dsc_01 Честването на тазгодишния празник, който е мотив за национална горделивост пред хуманния публичен акт на предците ни, ще включва редица мероприятия в Бургас. Дните на паметта за Спасяването ще продължат съвсем в продължение на 2 месеца и ще завършат с построяването и слагането на незабравим знак в центъра на Бургас.

Паметникът ще бъде основан от признателните потомци на избавените в символ на признателност към българския народ и бургаските почтени персони. В тържествата ще бъде отдадена и респект към депортираните и умъртвени над 11 хиляди евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот по време на Холокоста.

Младите хора изгледаха документалната лента на Алберта Алкалай – ръководител на Центъра за еврейско-българско съдействие със спотаен мирис. С извънреден интерес те наблюдаваха историята на бургаските евреи и тяхното освобождение от лагерите на гибелта.

Алкалай напомни, че еврейското население съжителства с българите от хилядолетия и двата етноса постоянно са живели в благозвучие и мир. Според нея това е една от главните аргументи за неповторимия акт на избавяне на българските евреи. „ Политиците постоянно взимат избрани решения, когато са провокирани или притиснати от народа. Такъв беше и нашият блян, създавайки кино лентата „ Да помним ” – да покажем смелостта и съвестта на елементарния човек, който е съпричастен към нещастието на своя комшия, другар, сътрудник евреин ”,  сподели още тя.
В последвалата след прожекцията полемика младежите и учителите се сплотиха към извода, че е нужно паметта да се съхранява във времето.

Директорът на гимназията Красимир Стоянов показа усещания от визитата си, дружно с възпитаници, в концлагера Аушвиц в Полша. „ Това е най-злокобното място, на което в миналото съм бил през живота си. Учениците претърпяха мощно прочувствено тази среща с лагера на гибелта. Плакаха доста. Докато съм жив няма да не помни този концлагер! ”, призна той и изрази възхищението си от въздействието на кино лентата.

Заедно с гостите от Център „ Алеф ”, учениците и техните учители се причислиха към самодейността на  Световния еврейски конгрес  „ Ние помним ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР