Дни след появата на коронавируса Covid-19 китайски лекари потвърдиха, че

...
Дни след появата на коронавируса Covid-19 китайски лекари потвърдиха, че
Коментари Харесай

"Големите данни" те наблюдават - как Китай надвива коронавируса

Дни след появяването на ковид Covid-19 китайски лекари потвърдиха, че въпреки и тръгнал от животни, той се предава от човек на човек. В днешния свят, в който стотици милиони пътуват всеки ден сред страни и континенти по света, икономическите, търговски и други връзки подкрепиха болестта.

В демокрациите този " черен лебед " означаваше безпорядък и тежки алтернативи сред ограничения за надзор и свободата да се живее както нормално. В комунистически Китай вероятният отговор бе единствено един.

От дни броят на към 80-те хиляди заболели във всеки един миг в континентален Китай съвсем не се трансформира, до момента в който Западът и други елементи на света записват хиляди случаи. Изписаната от Пекин рецепта се оказа къса и (засега) ефикасна: ограничавания за пътуванията, затваряне на граници, краткотрайно лишаване на съществени свободи, интервенция на армията. Сякаш човек гледа филм по малкия екран в събота следобед; единствено че в Китай нещата фактически се случиха като на кино, написа каталунското издание " Ла вангуардия ". " Масова готовност, напомняща за времето на Мао Дзедун, " отбелязва " Франкфуртер алгемайне цайтунг ". Към тези съпоставения може да се добави и литературно - надзор в жанр " Големия брат ", известния " воин " и знак на тоталитарен надзор и наблюдаване от антиутопията на Джордж Оруел " 1984 година "

" Големите данни " (big data), и всички технологии, развити в последните години в азиатския колос, изиграха съществена роля. Китайците обаче заплащат доста висока цена.

Камери

Термокамери с изкуствен интелект и през днешния ден наблюдават за телесната температура на китайците. На гарите в някои градове при влизане пасажерите могат да видят на огромен екран изображението си - инфрачервено - а до него е температурата им.

Случаи на висока температура у пасажери и други на гарата водят до изпращането им в стая за изолираност, разпит къде са пътували и уведомяване на здравните управляващи. Преглед в болничното заведение, приключил с позитивен тест за ковид, значи, че транспортните управляващи би трябвало да уведомят всички, които са пътували в един вагон с нея (предоставянето на името е наложително при прилагане на градския превоз, само че и за пазаруване на SIM карти или даже храни).

Известният стартъп в региона на лицевото различаване Megvii работи по технология, която ще засича освен температурата, само че ще може неотложно да свърже здравното положение със самоличността им.

Освен това местоположението на съвсем всеки китаец е елементарно установимо в действително време с близо 200 млн. камери, ситуирани из цялата страна, от които доста са с технологии за лицево различаване.


© Associated Press

Телефони

Приложения в телефоните, оценявайки положението на жителите, са способни да им предложат какво да създадат, в случай че бъдат диагностицирани, и с кого да се свържат. Агенция " Синхуа " описа за създадено взаимно с колоса " Алибаба " приложение " като светофар ", класифициращо китайците (извън зоните с цялостна възбрана за придвижване) с три цвята. Зеленият дава цялостна независимост на придвижване, жълтият, за посетили рискова зона, изисква седемдневна карантина, а аленият (при посетили зона, където се е популяризирала зараза) - 14-дневна карантина.

Друго от тях изисква от потребителя да изпрати единствено името си, телефона си и номер на документ за идентичност. За да се смъкна, е нужно единствено да се сканира QR код в " Алипей " или " Уичат ". С данните, които съхраняват държавното управление и корпорации, може да се откри маршрутът му, да се ревизира дали е пътувал наоколо до инфектирани (независимо дали са родственици, семейство или други) или да е бил в " непосредствен контакт " с тях. В някои градове жителите бяха задължени да си конфигурират приложението Close Contact Detector, което се зарежда с данни от здравните и транспортните управляващи и в чиято разработка взе участие китайската страна. Хонконгското издание " Саут чайна морнинг пост " прецизира, че с изключение на компанията China Electronics Technology Group в основаването му са взели участие и Държавният съвет и Националната здравна комисия на Китай.

" Близък контакт " значи хора, които работят дружно, орис в една класна стая или живеят в един и същи дом; медицински личен състав, пасажери и екипаж в самолети (на не повече от три реда разстояние от заразен), влакове и различен превоз. Според " Саут чайна морнинг пост " платформата обаче не регистрира визити в супермаркети или търговски центрове.

Има и локални разновидности, разработвани от обособени градове - в метрото на Шанхай система от QR кодове, които всички пасажери би трябвало наложително да сканират, може също да даде информация за " непосредствен контакт " в последните 14 дни. Тази система съществува и в доста други градове и то освен в метрото, написа " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

Няма усамотение даже под карантина

Десетки милиони китайци се наложи да прекарат дни наред по домовете си. В някои региони - като този на Хуанган, втория максимален град в провинция Хубей - бе определен един човек от домакинство, който имаше право да излиза и единствено с цел да си набави хранителни артикули или други незабавни случаи.

Китайци обаче описват за случаи, при които са поставяни под карантина след пътешестване до Хубей и опитът им да отидат за хранителни артикули е завършвал с позвъняване от локалните управляващи и искане неотложно да се приберат по домовете си. Историята на пътуването им може да се откри елементарно - името е записано при пазаруването на билет, камерите с лицево различаване (и приложения в телефоните) наблюдават след овакантяване на гарата.

Наблюдение се реализира и с дронове - от устройства, ръководени от служители на реда в градовете, до употребявани от деятели и с вградени микрофони, отправящи послания към поданици на селски региони да се прибират бързо по домовете си и даже да не играят маджонг.

Компаниите също употребяват тази информация, предоставяна от телекомите. Когато чиновник се върне, с цел да работи в офиса, от него се желае да съобщи " отчет, потвърждаващ пътуванията му ". Мобилният оператор може да върне текстово известие с данни за всички градове, посетени през последните 14 дни и препоръчвания карантинен интервал в града, където се намира сега.

Какъв е казусът

Някои от тези ограничения, както отбелязва " Ла вангуардия ", са противоречиви не поради резултата си в изключителната обстановка, в която повсеместна карантина оказа помощ за преодоляване на болест, а тъй като засягат персонални свободи и тъй като Световната здравна организация (СЗО) дава Китай за образец в преодоляването на ковид.

Освен това прекомерният надзор не всеки път дава резултати. За в. " Монд " китаец от Хубей, който живее в Шанхай, споделя по какъв начин отменил в последния миг пътешестване до Хубей, само че все пак се появил в приложенията като " рисков " жител. Появи се информация и за случай, при който съседи на двойка от Ухан барикадирали входната врата на двамата, с цел да не могат да изоставен дома си, или за хора, получили възбрана да влизат в личния си апартамент след пътешестване.

За телевизия " Ал Джазира " китаец, работещ на гарата в град Чънду, изяснява, че ограниченията " улесняват доста " живота му - в този момент не е нужно да ревизира температурата на всеки поотделно (а през гарата минават към 50 хиляди души на ден).

На запад този метод наподобява противоречив и то изключително в Европа, която има особено законодателство за данните. В Китай обаче въпросът стои друго. Каролин Биг, основан в Хонконг юрист по въпроси, свързани с технологията, изяснява за Би Би Си: " В Китай, а и из Азия, данните не се считат за нещо, което би трябвало да бъде заключено, а са нещо, което може да бъде употребявано. Ако се прави транспарантно, с позволение там, където е належащо. "

В Китай обаче от дълго време е минал моментът, когато някой би помислил да желае позволение и нито една хвалба, изказана от СЗО, не трансформира това.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (258)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР