Дни след като спечели една от най-престижните литературни награди Букър,

...
Дни след като спечели една от най-престижните литературни награди Букър,
Коментари Харесай

Георги Господинов пред БНТ: Най-важното е, че можеш на малък език да говориш за големи неща

Дни откакто завоюва една от най-престижните литературни награди " Букър ", писателят Георги Господинов е специфичен посетител в " Култура.БГ " дружно с Павел Веснаков, режисьор на кино лентата " Георги Господинов в убежището на времето ". Лентата е част от портретната документална поредност на публичната телевизия " Българска национална телевизия показва " и ще бъде излъчена на следващия ден вечер, 31 май, от от 21:00 ч. по Българска национална телевизия 1.

В студиото на " Култура.БГ " Господинов описа за страстта след огромното самопризнание и забавните срещи с хората, пристигнали да го поздравят. Сред тях са фамозни създатели от България и чужбина, нобелови лауреати и брачната половинка на Георги Марков - Анабел, която възкликнала: " Георги би желал да види това и би се зарадвал доста ".

" Явно имаме страшна потребност от хубави неща тук, само че и светът има потребност да види нещо ярко от тук. Защото методът, по който реагираха огромни медии като Военновъздушни сили, Гардиън, Ню Йорк Таймс; методът, по който те разпитваха за България - те се радваха и знаеха към този момент за насладата в България; методът, по който обяснявахме, че имаме подобен празник, че това е страна, която може да чества езика си и че тази страна не е изгубена. И това също ги впечатли - че някой може да се радва по подобен метод на книга, въпреки всичко това не е футболен мач.

Радвам се доста на всички читатели, които са стояли и са чакали и са гледали излъчването, това не го чаках.

Когато оповестиха премията, ние с Анжела Родел се спогледахме и си казахме в първия миг: " Чу ли добре, това за нас ли е? ". Много ѝ благодаря, че беше до мен в този миг и въобще - тя е страховит преводач ", сподели Господинов.

Той изрази вяра, че триумфът му ще открехне вратата за младите създатели у нас.

" Тази премия в действителност открехва любознанието към други хора и аз се надявам на идващите писатели към този момент да им бъде доста по-лесно и да има открехната врата.

Най-важното е също, че ти можеш на дребен език да приказваш за огромни неща. Не би трябвало да се отхвърляме от това самочувствие - имаме право да приказваме за огромните неща в света без да бъдем екзотизирани или самите ние да се екзотизираме.

За младите, които пишат и за другите, би трябвало да го кажем намерено - това е дълъг път, това е тежък физически и душевен труд, това са дълги години на самотно писане и във кино лентата това, което ще се види, това е тъкмо тази самотност. Това е, което остава невидимо, нормално ", показа писателят.

Биографичният филм " Георги Господинов в убежището на времето " ще води феновете в персоналното пространство на създателя, където измежду книги, мемоари и мемоари той ще ги срещне със себе си. Георги Господинов се връща обратно към първите си думи – чути, прочетени и написани, които предопределят пътя му на публицист.

" Интересното е, че в действителност започнахме да снимаме кино лентата февруари-март и в течение на времето бях очевидец на това, което се случваше с Георги и е доста забавно да се означи, че във кино лентата става дума за времето - какво ни кара да го запомним, да го подминем, по какъв начин то съпътства живота ни. И смисълът на този филм, съгласно мен, е че се надявам феновете да запомнят този миг, това събитие за българската литература, което се случва с Георги.

Формата на " Българска национална телевизия показва " прави нещата още по-особени, тъй като това е един съкровен взор в креативния свят на Георги. Бях поканен от Ирена Маринова, която е изпълнителен продуцент на цялата поредност и за мен беше необикновено наслаждение да приема това предизвикателство ", описа режисьорът на кино лентата " Георги Господинов в убежището на времето " Павел Г. Веснаков.

Веснаков пожела на Георги Господинов още триумфи.

" Гледайки траекторията, по която той е поел в последните години, в действителност Олга Токарчук печели същата премия 2018-а година - това е една година преди да завоюва Нобеловата премия. Пожелавам на Георги да последва този път. Казвам това нещо, тъй като хората, гледайки кино лентата, ще могат да видят тази фамилиарност, тази ежедневност на гения, който той носи в себе си ", сподели Павел Г. Веснаков.

Тази вечер е прожекцията на кино лентата " Георги Господинов в убежището на времето " в Дома на киното от 18.30 часа. Утре може да видите лентата на Павел Г. Веснаков и оператора Мартин Балкански по БНТ1 от 21 часа.

Целия диалог с Георги Господинов и Павел Веснаков вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР