Дни преди вота формулата на влизащите в ЕП е 3+1+евентуални

...
Дни преди вота формулата на влизащите в ЕП е 3+1+евентуални
Коментари Харесай

Галъп: Дни преди вота формулата на влизащите в ЕП е 3+1+евентуални шансове за още 2 формации

Дни преди вота формулата на влизащите в Екологичен потенциал е 3+1+евентуални шансове за още две обединения. Степента на предвидимост е ниска, вероятни са развития в последните дни и часове. ГЕРБ и Българска социалистическа партия се открояват. Движение за права и свободи са трети, а Вътрешна македонска революционна организация към този момент минава бариерата и от финалните дни на акцията ще зависи дали и с какъв брой ще е над чертата. Това демонстрират данни на „ Галъп интернешънъл “ към 17 май, които са моментна фотография, а не прогноза за избирателен резултат. Свои шансове да са над чертата имат също „ Воля “, която разви огромна акция, а и Демократична България.

Данните са въз основата на национално представително изследване измежду 1003 души (18+) в цялата страна, извършено от 10 до 17 май по метода на директното изявление лице в лице. Изследването е без значение от външно финансиране. Данните демонстрират моментното положение на декларативните настройки. Затова и не са прогноза за изборния резултат. Максималната неточност при 50%-овите дялове е ± 3.5%. Активността е сложна за предугаждане, само че от днешна позиция се чака да бъде към 33% от формалните описи с гласоподаватели (които не всеки път са надеждна насочна точка, а има и дописвания), пресмятат от „ Галъп ".

Това значи към 2.2 млн. (с вероятни съществени отклонения) гласуващи, от които се чакат и прочут брой недействителни бюлетини (за информация, на последните избори за Екологичен потенциал те бяха към 120 хил.) Разбира се, може да има известни отклонения поради разминаване сред официални гласоподаватели в описите и действително пребиваващи в България. Към 17 май, когато приключи последното изследване на „ Галъп интернешънъл “, двете съществени обединения оспорват първото място, респективно Българска социалистическа партия с евентуален избор сред 28% и 32%, и ГЕРБ с евентуален избор сред 27% и 31% от действителните гласове, подадени за партии и претенденти.

Текущата последна седмица ще реши всичко и ще покаже дали и до каква степен ГЕРБ активизира периферията си. Движение за права и свободи има предстоящ избор към и над 15 - 16% от действителните гласове, подадени за партии и претенденти. До към 6% към 17 май към този момент доближава Вътрешна македонска революционна организация, което значи, че минава бариерата от 5.88% и дали и с какъв брой ще влязат в Екологичен потенциал зависи от мобилизацията на електората. „ Воля “ може да финишира на равнища сред 5 и 6%, а Демократична България – сред 4 и 5%.

Не бива да се подценяват и останалите обединения, които ще чакат сред 1% и 3% от вота – като Коалиция за България (АБВ), „ Атака “, „ Патриоти за Валери Симеонов ", „ Възраждане “. Интерес будят и от групировката „ Път на младите “, които могат да получат и над % от вота. Любопитно ще е представянето на „ Коалиция за България “, тъй като е допустимо да има комплициране на част от гласоподавателите на Българска социалистическа партия. За обединения и претенденти с към и под 1% поддръжка евентуалният избор може да бъде важен. Независими претенденти този път сякаш събират прочут интерес.

Подобни фактори няма по какъв начин да се отчетат социологически надеждно на този стадий. Няма по какъв начин да се отчетат и формите на подвластен, административно мобилизиран и така нататък избор, които може и да решат изборите. Бариерата се обрисува към и над 120 000 гласа. Регистрираният към този момент интерес към „ Не поддържам никого “ се чака да остане по-скоро декларативен и би било изненада, в случай че премине 2 – 3% от общия брой действителни гласове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР