Дни преди Коледа поехме за Будапеща. Без зелени сертификати. Признавам,

...
Дни преди Коледа поехме за Будапеща. Без зелени сертификати. Признавам,
Коментари Харесай

От София до Будапеща без маски и сертификати

Дни преди Коледа поехме за Будапеща. Без зелени документи. Признавам, вътрешно се притеснявах дали няма да имаме проблеми. На контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ е ясно: излизаме от България. А по-нататък – със сръбските и унгарските гранични управляващи?

Спътникът ми, който постоянно пътува по бизнес каузи, ме успокоява: „ Ще видиш, никой не се интересува от тези хартии по границите... “ И фактически, след минута-две влязохме гладко в Сърбия. Забелязах, че на двата гранични пункта – и българския, и сръбския – митничарите и граничните чиновници бяха без маски.

По пътя спряхме в Ниш за към час. Приятелят ми трябваше да се види със собствен бизнес сътрудник. Срещата стана в кафене в центъра на града. Вътре – нито един с маска. Попитах за документи. Сърбинът Бранко, се засмя: „ Никой не веруйе у ове нелепости “ и викна йедна мала рàкия! После пихме ароматно кафе, хапнахме по една плескавица – замириса ми на същинското месо от моето детство – и поехме по автомагистралата. Дотук – добре, си споделих, а по-нататък?

По видело идваме на унгарската граница. Слънцето клони към заник, времето – ведро, граничари и митничари очевидно са в приповдигнато въодушевление в очакване на коледните празници. И тук – никакви маски и документи. Оказа се правилно. Нито на една граница не ни желаеха документ. „ Какво става, отпаднаха ли зелените документи? “, попитах унгарският офицер на КПП-то. „ Не са “, пошегува се офицерът, „ само че тия със документите от дълго време умряха... “

Черен комизъм, ще кажат някои. Ала по този начин унгарците реагират към. Затова и министър председателят Орбан 12 години държи властта, тъй като разголва двойните стандарти и глупотевините в наредбите на брюкселските служители. Спомням си, при започване на така наречен пандемия по националната телевизия десетина пъти на ден гастролираше Цецилия Мюлер – народен здравен контрольор (като нашия доктор Кунчев), която, като на траурна гала в гробищата, каканижеше предизвестия и внушаваше страх; до момента в който един ден в мрежата е появи клип с нейния облик и следният надпис: „ Умолявам ви, доста ви апелирам. Отивайте при домашния си доктор единствено в случай че сте изцяло здрави. “ Още едно удостоверение на унгарското възприятие за комизъм и здрав разсъдък.

Будапеща ни посрещна със светлинни гирлянди и блестящи елхи. Коледните празници по традиция тук стартират овреме. Изникналите като от приказките павилиони в центъра на унгарската столица се надпреварват да оферират деликатеси и сладкиши, сувенири и лъскави дрънкулки. Леят се бадачонски, вилански, токайски виновност. Навсякъде – музика, шум и забавление.

В Унгария дядо Коледа идва на Никулден в цялостно снаряжение. И цялостни ботушките на децата с бонбони и лакомства. Само че унгарците го назовават Мѝкулаш. И имат Никулден за огромен празник, съвсем като Коледа. В Рождественската нощ дядо Коледа още веднъж идва, само че към този момент е Йезушка – с дарове за всички от сърце.

В дните след Коледа пък в Будапеща се изсипват хиляди чужденци. Идват с рейсове, леки коли, чартърни полети в гостоприемната столица. Да се срещнат с архитектурните ѝ шедьоври; да усетят неповторимия усет на унгарските специалитети и аромата на фамозни виновност, до момента в който циганин-цигулар виртуозно им свири „ на ушенце “; да се насладят на оперни и вариететни спектакли; на осъществяванията на популярни симфонични оркестри или концерти на паметни поп-състави...

И тази година е същото. Улиците са цялостни с народ. Повечето са чужденци, най-много германци – познават се по маските. Докато за болшинството унгарци маските са ненужни, даже нездравословни. Е, преценяват се в градския превоз и в магазините. Но в заведенията за хранене и кафенетата никой не изисква маски, нито документи.

Впрочем властта надали има вяра в налаганите от Европейски Съюз наставления по така наречен пандемия. Но се преценява с „ началниците “. На Виктор Орбан не му би трябвало още една борба с Брюксел. Ала без доста звук предишния декември държавното управление прелестно изненада пенсионерите, пращайки им по пощата „ Имунизационен документ “ (Immunity Certificate) с формата на дебитна карта, съдържащ всички персонални данни на лицето, на което е публикуван, както и напътствие, че правата произлизащи от тази карта могат да бъдат удостоверени на държавния уебсайт https://koronavirus.gov.hu.

През октомври пък, държавното управление даде на всички пенсионери – унгарци или работили по трудово правно отношение чужденци, по 80 000 форинта (228 евро) отплата за повишаването на живота. В словото си министър председателят Виктор Орбан акцентира, че пенсионерите в Унгария изцяло справедливо се употребяват с привилегии, откакто техният десетилетен труд е в основата на днешното национално благосъстояние. Това е израз и на почитание и признателност към възрастните хора. „ Те са тези, които ни подкрепяха и възпитаваха през ранните ни години, на тях изискуем образованието си, те ни даваха всичко, до момента в който стигнем трудоспособна възраст. Така че би трябвало да им отдаваме самопризнание за това, което са ни давали. Защото пенсията в действителност е ретроспективно самопризнание на труда на нашите родители, нашите баби и дядовци. “

Естествено, унгарците почитат празниците си. Масите им и тази година бяха цялостни. Вдигаха се тостове за положително здраве и против тая пуста пандемия, за благоденствие и триумфи през Новата година. Ала в държанието им се усеща няккаква паника. Повечето живеят с тягостно предусещане за неустановен край откакто рецесията, предизвикана от така наречен пандемия, ги удари тежко през предходната година. Част от дребните предприятия бяха принудени да спуснат кепенци, до момента в който цените на комуналните услуги и стоките от първа нужда внезапно нарастват.

За да облекчи отчасти последствията от рецесията, през ноември м.г. държавното управление наложи таван на цените на горивата като срество за отчасти преодоляване на растящата инфлация. А Народното събрание утвърди закон, в действие на 1 януари 2022 година, за нарастване данъчното облагане на огромните комерсиалните вериги, множеството от които са задгранични. Специалният налог върху приходите на тези с годишен оборот над 273 млн. евро се покачва на 2,7%, вместо досегашния 2,5%. А супермаркетите за хранителни артикули се задължават всекидневно да предават храни с изтичащ период на валидност в специфични банки за подкрепяне на нуждаещите се. По подобен метод се понижава разхищаването на храна.

Това, което най-много тревожи множеството унгарци са идните през април парламентарни избори. В акцията на ФИДЕС акцентът е подложен против опасността от неолиберализма, който съгласно Орбан съставлява най-голямото предизвикателство за оцеляване на националните страни през днешния ден. В неотдавнашна колекция пред деятели на ФИДЕС министър-председателят посочи, че Унгария няма да напуща Европейския съюз, само че ще се опълчи на опитите на Брюксел да подкопава суверенитета й. „ Унгария отхвърля западния демократизъм. Ние няма да се откажем от правото да пазиме границите си, да стопираме мигранти...; отстояваме в Унгария бракът да е сред мъж и жена, бащата е мъж, а майката е жена... и че би трябвало да се оставят децата ни на мира. “ Според него Европейски Съюз би трябвало да бъде реформиран, а задачата на Унгария е да реализира смяна, не да напуща общността. „ Ние изобщо не желаеме да напущаме Европейски Съюз, те не могат да се отърват от нас толкоз елементарно. Искаме да запазим суверенитета си и не желаеме да се окажем в съединени европейски щати вместо в интеграция “, съобщи Орбан.

Не инцидентно той е дамгосан от Брюксел като „ черната овца “ на Европейски Съюз. Особено откакто концепциите му за нелиберално християнско общество увличат от ден на ден политици. Наскоро 16 европейски партии излязоха с обща декларация против посоката поета от Евросъюза. Те упрекват формален Брюксел, че трансформира Европейски Съюз в инструмент на радикалните сили, опитващи се да изградят супердържава. А министър председателят на Словения Янез Янша написа в „ Туитър “, че в Екологичен потенциал има марионетки на спекуланта Джордж Сорос и разгласява фотография на 13 от 226-ма по-известни евродепутати, обслужващи Сорос.

Официален Брюксел, организациите на Сорос и други, представящи се като неправителствени за „ отворено общество “, хвърлят милиарди в пропагандната си акция за премахване на ФИДЕС и персонално на Виктор Орбан. По създание това е акция против християнските обичаи на един заслужен народ с повече от 1000-годишна история в центъра на Европа. А в обединението „ всички против Орбан “ е включена и извънредно дясната партия „ Йоббик “ – нравствен правоприемник на про-нациста Ференц Салаши и на всеобщите убийци от 1944г. и 1956г. Проучванията на някои социологически организации демонстрират, че силите са изравнени.

Унгарското държавно управление деликатно следи динамичните процеси, които се правят в Европа и света. Официална позиция към този момент няма, само че редица анализатори – близки до властта, призоват западните водачи да влязат в разговор с Русия. Един от водещите публицисти даже назова „ неуместно “ желанието на избрани неоглобалистки сили да се изправят по едно и също време против Русия и Китай. Само преди дни, външният министър Петер Сийярто заяви за идна среща на Виктор Орбан с съветския президент Владимир Путин при започване на февруари 2022 година

Каквито и да са резултатите от изборите, опитите на формален Брюксел да смъква законно определени държавни управления и да постанова наказания на страни, последващи образеца на Унгария и Полша, или на „ дисидентски “ политици в Австрия, Италия, Франция и други, единствено ще форсира преформатирането на Европейски Съюз в нова нелиберална общественост на националните страни, отстояващи суверенитета и хилядолетните си християнски полезности, стремящи се към дейна роля в бързо изменящия се многополюсен свят.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР