Дни преди Коледа обикновено повечето хора се втурват да купуват

...
Дни преди Коледа обикновено повечето хора се втурват да купуват
Коментари Харесай

Шефът на КЗП: Внимавайте с офертите за почивка в последния момент

Дни преди Коледа нормално множеството хора се втурват да купуват дарове. За какво би трябвало да внимаваме при пониженията по празниците?

" Основните неща, за които би трябвало да бъдат бдителни хората, бих дефинирал в две групи. Първата е в по този начин познатите понижения на артикули и услуги, които се оферират на потребителите. Доста от миналите седмици бяха съпроводени от най-различни акции за понижения ", сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов по телевизия BgOnAir.

Той уточни, че има риск в коледното извършване на покупки.

„ Натрупват се разнообразни понижения и може да се стигне до заблуждаване по отношение на това дали процентът (от 50% до 70%) е автентичен. Хората би трябвало да наблюдават по какъв начин цената се е променяла и трансформира, търговците имат обвързване да оповестяват каква е остарялата цена ", добави Маргаритов.

Повечето сигнали, които от КЗП са получили за " Черния петък ", са били за подправени понижения във физическите магазини.

В онлайн магазините сякаш затихва афинитетът на търговците да подвигат цените преди случването на дадените промоции и по-късно да настояват, че са обявили огромни проценти понижения.

„ Втората група проблеми, изключително в този момент по коледните празници, е обвързвана с рисковите артикули. В множеството случаи те са създадени отвън България, най-често в Далечния изток. Стараем се да ги стопираме още на границата ", разяснява Маргаритов.

По-безопасно ли е заплащането с кредитна карта?

" Вероятността да ви откраднат портфейла в магазин не е по-малка, в сравнение с да ви скимират банковата карта, или да ви откраднат данните от интернет. Плащането с кредитна карта е безвреден метод за извършване на покупки, като при положение на нерегламентирана транзакция потребителят печели и банката като „ съдружник " при разкриването на казуса. Но към момента нашите сънародници избират наложения платеж. Вероятно и тъй като множеството пазарят онлайн, само че държат да има експериментиране на стоката в офис на куриера ", сподели още ръководителят на КЗП.

Какво би трябвало да знаем за условието на персонални данни при онлайн извършване на покупки?

" Много мъчно може да разчитаме на самоконтрола и на това да не даваме по никакъв мотив персоналните си данни. Законодателят предприе доста вярна стъпка за смяна на закона - тези субекти в интернет, които изискват от нас да дадем персоналните си данни за безвъзмездни услуги, да вземем за пример регистрация на ел. поща, да бъдат приравнени на търговците, които оферират артикули и услуги против възнаграждение. Винаги би трябвало да следим къде е регистриран уеб сайтът. И би трябвало да имаме едно мислено, че законодателството на избрани страни (в Азия, Централна и Южна Америка) може да не планува толкоз удобен режим за потребителите, какъвто планува европейското законодателство ", съобщи той. Като образец Маргаритов уточни правото на отвод а 14-дневен период. И също по този начин акцентира какво е значимо да знаем за почивката, която плануваме в идващите седмици:

„ Започваме деен зимен сезон с отлични метеорологични условия, с доста сняг. Доста резервации ще бъдат правени в идващите дни и седмици, „ в последния миг ". Много е значимо да се ориентираме в офертата, която ни се предлага. Не единствено красивите картинки, само че и спомагателен контакт с този, който ни предлага офертата. Нашите екипи към този момент са на място в огромните зимни курорти. Като начало задачата ни е да установим дали всичко, което предходната година не е било наред, в този момент към този момент е съобразено с условията на закона. "
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР