Дни преди изборите за Европейски парламент за амбициите, но и

...
Дни преди изборите за Европейски парламент за амбициите, но и
Коментари Харесай

Татяна Дончева: ГЕРБ трябва да получи червен картон в неделя

Дни преди изборите за Европейски парламент за упоритостите, само че и за задачите на претендентите на Движение 21, беседваме с водача на партията Татяна Дончева.

В България Европейски Съюз се вижда или като панацея за нашите си вътрешни проблеми, или като касичка. И двете показа са погрешни и би трябвало да бъдат преодолявани. Как?

Ние обичаме да си сътворяваме несъразмерни упования. Европейски Съюз беше виждан като панацея преди самото влизане на България в него. Хората чакаха, че виталният стандарт ще се усъвършенства, а бизнесът ще бъде по-конкурентоспособен. Нищо от това не се случи. През последните години водачеството на ЕНП и принадлежащите ѝ партии като ГЕРБ, които са ръководещи, сътвориха схеми за разпределение на евросредства и облагодетелстването им. И неналичието на господство на закона у нас и на работеща правосъдната система дадоха опция на тези ръководещи в последните 10 години за огромните обири и източването на европейските фондове.

Това може да се промени само като на 26 май покажем безапелационен червен картон на ГЕРБ. Трябва да има явен знак, че тази партия към този момент не е в положение да получи вота на хората. Назначаването в общините и в държавната администрация на несъответствуващи и некомпетентни, само че извънредно послушни на властта хора би трябвало да спре.

Първо би трябвало да променим манталитета си и да разберем дали битката с същинската корупция ни би трябвало или единствено ще се възмущаваме, без нищо да вършим. Трябва да отпушим процеса за пускане на чисто. Само по този начин българите ще имат самочувствие и ще се борят за бъдещите си по-добри години.

В момента се образува Европейска прокуратура. Каква е позицията на България и каква би трябвало да бъде?

България би трябвало да поддържа основаването на Европейска прокуратура. Аз обаче съм мощно скептична дали ще е допустимо такава да бъде основана. При превъзходството на Европейската национална партия, която е разпростряла схемите си върху по-голямата част от Европейски Съюз, не си представям по какъв начин това болшинство ще изиска основаване на институция с избор на прокурор като Лаура Кьовеши, който да разнищи схемите им.

Мисля също обаче, че с помощта на натиска, който може да пристигна от една Европейска прокуратура, може да обърка проектите на нашата, която смята че има последната дума и по сходни случаи може да притегля под наказателна отговорност избрани лица, а над други да поставя чадър. Нямаме случай, в който прокуратурата да е взела съответно решение, когато се е касаело ръководещите. В изискванията обаче на настояща и самостоятелна европейска прокуратура нашата ще бъде принудена да се преценява, тъй като няма да може да брани избраниците си.

Кои са трите огромни тематики, които би трябвало да бъдат отстоявани в идващия Екологичен потенциал и върху които упорстват претенденти на Движение 21?

" Движение 21 " е несистемна партия от едни доста симпатични, рационални, готови и подготвени младежи. За тези 17 индивида най-важната цел, с цел да могат да се пазят по-добре правата на българите в Европейския парламент, е да получат повече пълномощия при вземането на решения, да имат законодателната самодейност и повече парламентарен надзор върху Европейска комисия. Така значителните и значими решения в Европа, като пакета " Мобилност " и квотите за бежанци, няма да се взимат единствено в Съвета на Европейски Съюз от водачите на страните, без да се регистрира интереса на жители.

" Движение 21 " ще работи за основаване на общи политики, защитавайки интереса на жителите.

Както споделих и преди този момент, основаването на Европейска прокуратура е основно за нас, без значение, че ще е мъчно.

Ние ще дадем на българските гласоподаватели опция на статуквото, както у нас, по този начин и в Европейския парламент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР