Дневното ни меню обикновено включва плодове, зеленчуци, зърнени храни, млечни

...
Дневното ни меню обикновено включва плодове, зеленчуци, зърнени храни, млечни
Коментари Харесай

Къде се съдържат бавни въглехидрати?

Дневното ни меню нормално включва плодове, зеленчуци, зърнени храни, млечни артикули и измежду тях има доста богати на бързо усвоявани и бързоразграждащи се въглехидрати.

Хляб, картофи, бял ориз са храни, които консумираме всекидневно, без да се замисляме, че те съдържат захари с къс изобилен резултат, които повишават бързо равнищата на кръвна захар.

Заедно с тях съществуват и доста други артикули, които са на другия полюс, те са с бавноразграждащи се захари. След потреблението им не се получават внезапни скокове в равнищата на захарта и споделяме, че те са с невисок гликемичен показател. Диетологията ги предлага като опция при хора с храносмилателни проблеми, диабетици и страдащи от наднормено тегло.

Набавянето на мудни въглехидрати е нужда за страдащи от нарушавания в храносмилателната система, както и от болните с диабет, само че е целесъобразно и за всички, които залагат на здравословното хранене като предварителна защита против разнообразни болести.

Набавянето на мудни въглехидрати посредством храната не е мъчно, има ги в редица плодове, зеленчуци, пълнозърнести, както и в млечните артикули.

Сред плодовете с невисок гликемичен показател може да се отличи черешата. Синята слива, изключително в сушен тип, също е отличен източник на мудни захари. Гроздето, кивито и прасковата са доста благонадежден източник на фибри, които подкрепят работата на храносмилателния тракт и основават възприятието за задоволеност, което е нужно, с цел да се понижи приемът на калории.

 Къде се съдържат мудни въглехидрати?

От зеленчуците мудни въглехидрати могат да се получат от граха, морковите, патладжаните, броколите, алените чушки, лука, марулята, алените картофи.

Зърнените храни също оферират благоприятни условия за хранене с артикули с невисок гликемичен показател. Кафявият ориз, овесът и ръжта са малко позабравени храни, които сполучливо могат да заменят белите зърнени храни.

Млечни храни с мудни въглехидрати е действителна опция, само че те съдържат наситени мазнини и това обезврежда потребния им резултат. Като добра опция се оферират обезмаслените млека и млечни артикули без добавени изкуствено захари или подсладители. За насочените към растителна храна вид са артикули като соево мляко.

Храната с мудни въглехидрати се подготвя бързо, вкусна е, засища добре, само че неин минус е еднообразието, а необятните граници в порциите могат да предизвикат погрешно хранене при неопитните в спазването на диети.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР