Дневник следи новините след парламентарните и президентските избори и развитието

...
Дневник следи новините след парламентарните и президентските избори и развитието
Коментари Харесай

След изборите: без спецправосъдие и Гешев - силна заявка за успешен старт на дискусиите за коалиция

" Дневник " следи новините след парламентарните и президентските избори и развиването на политическата обстановка в страната. Статията се обновява.

, а " Продължаваме промяната " заяви, че на всички срещи ще участва един от водачите – Кирил Петков или Асен Василев.

Акцентът от двете срещи, започващи в 15 часа, е диалогът на тематика правораздаване. Реформите в бранша и битката с корупцията са измежду неведнъж заявяваните цели на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Закриването на профилираните съдилища и прокуратури евентуално ще е първият опит за правосъдна промяна и в новото Народно заседание, откакто се поддържа от всички политически сили от евентуалната коалиция. Същото важи и по тематиката за предварителното преустановяване на мандата на настоящия основен прокурор Иван Гешев. Въпреки поръчките промяната е сложна, защото изисква конституционна смяна (т.е. болшинство от най-малко 180 депутати, каквото четирите обединения нямат) или решение на Висшия правосъден съвет (ВСС), в който Гешев има мощна поддръжка.

За промяна на правосъдния съвет също упорстват всички посочени, само че при разнообразни условия. Според предизборната стратегия на " ИТН " би трябвало да се отстрани квотата на Народното събрание, до момента в който " Демократична България " упорства квотата да остане, само че да се избира с квалифицирано болшинство. " Продължаваме промяната " желае промени в структурата на Висш съдебен съвет, като се вземе поради мнението на Венецианската комисия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР