Дневник следи на живо преговорите по програмата на бъдещото редовно

...
Дневник следи на живо преговорите по програмата на бъдещото редовно
Коментари Харесай

Преговорите за кабинет: "Има такъв народ" предлага необлагаем минимум и по-висок праг за регистрация по ДДС

Дневник " следи онлайн договарянията по програмата на бъдещото постоянно държавно управление сред партиите, които са склонни да го образуват.

10:51Партията на Слави Трифонов също предлага като Българска социалистическа партия да има фамилно подоходно облагане, което включва и помощи по отношение на броя деца. В допълнение се желае да има необлагаем най-малко на приходите като той се дефинира като % от междинната заплата. Номинираният за финансов министър при втория опит на партията да сформира държавно управление Пламен Данаилов изясни, че би трябвало да се реши какъв да бъде този %.

Предлага се още оптималният застрахователен приход да е привързан също със междинната заплата, а не да се дефинира административно. Даде образец с това, че в Европа всекидневно е 1-2 пъти над размера на междинната заплата.

Експертите на партията оферират прагът на наложителна регистрация по Данък добавена стойност да се покачва на стъпки до достигането на оптималния размер, очакван в инструкция на Брюксел от 165 хиляди лева

Междувременно се предлага ставката на Данък добавена стойност за някои съществени храни да се понижи като към този момент не се предлага с какъв брой и за кои храни, защото в дребната потребителска кошница има 140 продукта. Според партията това ще докара и до изсветляване на бизнеса и съответно на хлебопроизводителите, което се счита, че ще компенсира понижените доходи от Данък добавена стойност в този бранш.

Предлага се още да отпаднат налог " уикенд " и върху лихвите по депозитите.10:36 " ИТН " желае по-балансиран бюджет  Преговорите за кабинет:
© Дневник
За " ИТН " бюджетът би трябвало последователно да се балансира и по тази причина партията предлага бюджетният недостиг за 2022 година да е най-много 3-3.5%, а в границите на мандата на идващото държавно управление да се сведе до 1.5%.

Партията предлага още остатъците в бюджетите да се разпределят не с решения на държавното управление, каквато процедура бе наложена от кабинетите на ГЕРБ до момента, а с решение на Народното събрание. Друго предложение е да се интегрира работата на приходните организации, с цел да може по-лесно да се координират. Деляна Иванова от партията разгласи и че е значимо да се усъвършенства работата на Национална агенция за приходите като освен се усъвършенства събираемостта на налозите, само че и да се форсира срокът на инспекциите и да се уеднакви практиката на регулиране.

Любомир Каримански предложи и да се заложи демографска цел в мандата на идващото държавно управление, както и да има съвет, който да следи смяната в съществени параметри на тримесечна база и при отклоняване - да вземем за пример повишение на инфлацията, да предлага коригиращи ограничения. 10:11БСП желае 9% Данък добавена стойност за медикаменти и съществени артикули и фамилно подоходно облагане  Преговорите за кабинет:
© Дневник
Преговорите започнаха по традиция с показване на стратегиите като първи получиха думата представителите на Българска социалистическа партия. От името на партията Румен Гечев прикани още идната година Българи яда заложи сходно на други европейски страни на по-голям недостиг в бюджета като употребява парите да заплати повече обществени помощи и такива за бизнеса в изискванията на продължаваща пандемия. Посочи, че не би трябвало да е проблем 4-5% недостиг.

Партията предлага още Данък добавена стойност да падне на 9% за медикаментите и стоките от първа нужда, което би коствало 300 млн. лева на бюджета, изясни Орлин Ваташки. Гечев добави, че единствено в България и Дания има единна ставка на Данък добавена стойност в Европа.

В Българска социалистическа партия упорстват минималната работна заплата още следващата година да се усили до най-малко 700 лева, а по-късно да е към 50% от междинната заплата за миналата година. Предлага се още въвеждането на фамилно подоходно облагане като за всяко дете се планува помощ от 550 лева до навършването на пълноправие.

Да се усилят вноските за пенсия, с цел да се укрепи пенсионната система като още от следващата година оптималният застрахователен приход да се вдигне най-малко на 3400-3500 лева при 3 хиляди лева сега, изясни Румен Гечев.

В допълнение, с цел да се задържат в България младежите, се предлага хората до навършване на 26 година да не заплащат налог върху приходите си.

Безплатни детски градини и ясли, оферират още от Българска социалистическа партия. 09:52Днес е последният ден от договарянията сред четирите политически обединения, които се чака да сформират идващото постоянно държавно управление. По концепция на спечелилите най-вече гласове на третия за годината избор за парламент " Продължаваме промяната " първо се водят договаряния по политиките, които следва да извършва бъдещият кабинет, а едвам по-късно, когато се уточнят всички елементи ще бъде подписано съдружно съглашение и ще се приказва по съответните имена за постовете в кабинета.

За през днешния ден са оставени договарянията по интернационална политика и финанси. От всички договаряния до момента редица въпроси бяха пренасочени таман към финансите поради потребността от преценка кое е допустимо и свястно да се финансира от бюджета и кое - не. Очаквано тези диалози управлява Асен Василев, който до наскоро бе министър на финансите.



09:24В договарянията вземат участие и Асен Василев, и Кирил Петков  Преговорите за кабинет:
© Лили Тоушек
В тях от името на " Продължаваме промяната " в договарянията по финансови въпроси взе участие и Кирил Петков, който до момента се редуваше с Василев. Тук са още Даниел Лорер, Андрей Гюров и Георги Клисурски.

От " Демократична България " тук са икономистите Георги Ганев, Мартин Димитров и Владислав Панев както и Венцислав Бенов.

" ИТН " са представлявани от Любомир Каримански, който оглавяваше бюджетната комисия в предното Народно заседание, Пламен Данаилов, който бе номиниран за финансов министър при последния опит на партията да сформира държавно управление, Деляна Иванова.

Българска социалистическа партия праща Орлин Ваташки, някогашните министри Драгомир Стойнев и Румен Гечев, както и Георги Ангелов и
Минчо Казанджиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР