Дневник публикува с малки съкращения текста на Иван Ванков от

...
Дневник публикува с малки съкращения текста на Иван Ванков от
Коментари Харесай

Опасно ли е 5G

" Дневник " разгласява с дребни съкращения текста на Иван Ванков от блога му gatakka.eu. Авторът е ИТ експерт.

Предполагам всеки от вас е чул термина 5G, само че не всеки го схваща. Някои го асоциирате с по-бързи скорости, други с " обстоятелства ", че всички ще хванем рак, птиците ще измрат, ще настъпи втори Чернобил

А по този начин ли е? Преди да се опитам да дам изясненост на този въпрос, дано да дам малко информация за хората без механически знания.

Какво тъкмо е 5G?

5G (5-th generation) е идващият стандарт за клетъчни мрежи. Тоест това е стандартът, който дефинира работни честоти, компресия, идентификация, и всеки идващ стандарта може да направи устройство, способно да комуникира с тази мрежа. Основното преимущество на тази генерация е, че (на теория) може да работи със скорости над 1 Gb/s, забавянето на мрежата (latency) е под 10 ms, има усъвършенствана сигурност и един куп други дребни, само че значими неща.

Казано по-просто, мрежата разрешава по-бързи скорости на повече устройства на квадратен метър. И ето тук стартират първите неразбирания. Щом е по-бърза, значи е по-мощна, щом е по-мощна, значи има повече " радиация ", значи е по-опасна Ами не е тъкмо по този начин.

Количеството данни, излъчени през радио, зависят от два съществени фактора: честотата на предаване и отношението сигнал/шум. Колкото е по-висока честотата, толкоз повече битове може да модулирате с нея. Но по-високите честоти се гълтам и смущават по-лесно от атмосфера, вода, стени, дървета Тогава сигналът става " гръмък ". Колкото е по-шумен сигналът, толкоз по-малко информация може да прочетете от него. За да се поправя отношението сигнал/шум, може да увеличите мощността на предаване, да разширите/промените модулацията или да употребявате кодове за промяна на грешките. Тоест с цел да може да извлечете по-висока скорост, би трябвало да намерите доста добър баланс сред периодичност, мощ, модулация, честотна лента и промяна на неточности.

Ето това съставлява 5G, прогрес в технологията, която намира този баланс. 5G работи на честоти от 3.5 Ghz до 300 Ghz. За съпоставяне, домашните рутери и 4G мрежите са на честоти от 2.4 Ghz до 5 Ghz. Точно поради по-високите честоти 5G може да предава с по-високи скорости.

Сега несъмнено ще попитате: " Добре де, нали по-високите честоти се смущават по-лесно,

значи би трябвало да усилят мощността на антените, с цел да компенсират, а това е рисково "

Погледнато по този начин, е разумно, нали? Но стандартът е доста явен във връзка с мощността на лъчение – тя е идентична с тази на 4G, която е доста близка до тази на Wi-Fi рутерите, които всички имаме в домовете си.

За да се компенсира по-голямото затихване на сигнала, стандартът планува (основно) 4 механизма:

- Силно ориентирани антени – Wi-Fi рутерите излъчват на 360 градуса, 4G (зависи от терена) разпръскват на към 120 градуса. 5G ще са мощно ориентирани антени.

- Повече кафези

- Динамично превключване на честотата по отношение на нужния потенциал на канала и разстояние до клетката

- Модерни, само че изчислително лакоми логаритми за поправяне на грешките и модулация/демодулация на сигнала.

Сега несъмнено ще попитате:

" Ама повече кафези с ориентирани антени не вършат ли сигнала по-силен, т.е. по-опасен? "

Ами не тъкмо. Една клетка с ориентирана антена покрива по-малко повърхност от клетка с ненасочена. Тоест в случай че има единствено една клетка, ще има огромни площи, в които няма да има никакъв сигнал. По тази причина стандартът планува слагането на повече кафези, които са ориентирани в друга посока. Тоест при вярна апаратура наситеността на атмосферата ще е аналогична с тази при Wi-Fi и 4G. А това са технологии, честоти и мощности, които използваме към този момент десетилетия. Също по този начин е значимо да се означи, че операторите на тези кафези нямат интерес да поставят повече от нужното, тъй като това е директен разход за тях, за съоръжение и поддръжка. А и даже да го създадат злонамерено или заради небрежност, ще се появи казусът с интерференцията сред тези кафези, и те ще са на практика неизползваеми. Има горна граница на броя кафези на квадратен километър.

Другият доста значим факт, който хората пропущат, е, че тази мрежа е двупосочна, т.е. вашият телефон (или каквото там имате) приема и ИЗЛЪЧВА. Не е никакъв проблем една клетка да излъчва на голяма и рискова мощ, тъй че устройства, отдалечени на километри, да могат да получат този сигнал, само че нали и устройството би трябвало да излъчва с сходна мощ, с цел да може сигналът да се върне назад до клетката. А излъчването от мобилните телефони е мощно следено. Дори и някой да се направи на " остроумен " и да прескочи регулациите, батерията на този телефон ще замине за негативно време. Да не приказваме за всички затруднения, от електроинженерна позиция, които настъпват, когато желаете по-мощно лъчение. Тоест няма смисъл клетките да пускат по-силен сигнал, в сравнение с телефоните могат да върнат.

Добре де, отново ще си кажете, мощните радиовълни са рискови, нали?

Абсолютно сте прави, задоволително мощно радиоизлъчване може да ви изпече от разстояние. Но тук приказваме за десетки и стотици киловати. При мобилните телефони оптималната мощ при антената не може да надвишава 2W - два вата. И това е, в случай че сте на някакво безумно разстояние от клетката. В множеството случаи телефоните излъчват на 200-300 миливата. И това е мощността, постъпваща в антената. Излъчваната мощ е значително по-малка. Също по този начин мощността спада с квадрата на дистанцията. Тоест в случай че сте 3 пъти по-далече, мощността е 9 пъти по-малка. По тъкмо тези аргументи в страни, където клетките са по-разредени, телефоните харчат по-бързо батерията – излъчват с по-голяма мощ. И тъй като телефонът е това, което е покрай вас, е по-добре да има повече кафези на по-малко разстояние, тъй като телефонът ще излъчва на значително по-малка мощ.

И най-важното което би трябвало да разберете – радио вълните НЕ са йонизираща радиация. Тоест радио вълните нямат тази сила да йонизират, да счупят ДНК-то, да мутират клетката. Тъй като силата на една електромагнитна вълна е директно обвързвана с честотата по формулата E = hc/λ, където h е константата на Планк, c е скоростта на светлината а λ е честотата, може да се сметне, че с цел да има задоволително сила, честотата би трябвало да е по-голяма от 8e+14 Hz, или 800 000 000 000 000 Hz, или 800 000 Ghz, или към 160 000 пъти по-голяма периодичност от тази на Wi-Fi, 4G и типичната периодичност на 5G. Ако се чудите кое нещо в природата е на тези честоти – това е началото на ултравиолетовия набор. За това всички се мажем със слънчезащитен крем.

Ако се чувствате малко комплицирани, изцяло ви разбирам.

Преди малко споделих, че няколко киловатова антена може да ви убие, даже и да работи на къси талази, и също по този начин споделих, че ниските честоти нямат нужната сила да йонизират. Нека се опитам да обясня, като опростя един много комплициран физичен развой. Нискочестотните талази НЕ могат да йонизират. Тоест нискочестотните талази не могат да " избият " електрони от атома или да разрушат непосредствено молекула, само че могат да накарат атома да вибрира по-бързо, което действително значи да го нагреят. Така работи микровълновата печка. Ако имате няколко киловата лъчение, нагряването ще е толкоз мощно, че топлината ще стартира да унищожава молекули и кафези. От друга страна, високочестотните талази (ултравиолетови, X и Гама излъчвания) не " раздвижват " атома, те напряко го " разрушават ". Колкото повече ватове имате от високочестотно лъчение, толкоз повече атоми ще изгубят електрони, а тъй като електроните са в основата на химичните процеси, по този начин се разрушават молекули, протеини и кафези, което е потвърдено, че води до рак и всевъзможни други не по-леки затруднения.

Но въпреки всичко е добре да съпоставим силата на това лъчение с нещо, което разбираме. Споменах, че мобилният телефон може да излъчва най-много два вата. В явен безоблачен ден

слънчевата светлина, достигаща до земята, е към 1000 вата на квадратен метър.

Това е силата, която слънчевите панели улавят и трансформират в електричество. Това е единствено светлината, която панелите могат да усвоят. В това число не влизат всички други източници, идващи от космоса. И да, светлината и радиовълните са едно и също нещо, разликата е в честотата на вълната.

Тоест излъчването от мобилните кафези е с пъти по-малко от естествените енергийни равнища, идващи от космоса и природата, с които животът на земята е привикнал.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР