Дневник потърси за коментар за първия тур на местните избори

...
Дневник потърси за коментар за първия тур на местните избори
Коментари Харесай

Даниел Смилов: Скептичен съм, че на балотажа е възможно обединение зад Мая Манолова

" Дневник " потърси за коментар за първия тур на локалните избори политолога Даниел Смилов – експерт по относително конституционно право, програмен шеф на Центъра за демократични тактики.

Г-н Смилов, въпреки още да не са подготвени данните, по какъв начин в резюме оценявате представянето на ГЕРБ? Конкурентите му пробиха ли статуквото?

– ГЕРБ остава първа мощ, само че тук-там, а и в народен проект поддръжката за нея ерозира. T.e. ГЕРБ не е толкоз преобладаваща както през 2015 година Изборите в София ясно го демонстрират: ще има балотаж и листата на ГЕРБ получава по-малко, в сравнение с преди четири години.

За пробив на Българска социалистическа партия обаче не може да се приказва. Макар да се явява на балотажи в регионални градове, Българска социалистическа партия съвсем отсъства от най-големите четири града в страната и ще е в маргинална позиция в общинските им препоръки. Дори и да завоюва няколко регионални града – Благоевград и Русе наподобяват вероятни – Българска социалистическа партия е надалеч от обстановка, в която да е действителен, равнопоставен съперник на ГЕРБ за локалната власт. Това се дължи на политиката на госпожа Корнелия Нинова, която води Българска социалистическа партия надалеч от политическия център. Радикализирането на Българска социалистическа партия по антиевропейски тематики като хомофобия, ксенофобия, путинизъм и соцносталгия, прави Българска социалистическа партия неприемлива за огромните градове в страната.

" Демократична България " съумя или се провали в София? И какво бихте споделили за резултата й отвън София?

– " Демократична България " взема в София към 15%, което е покрай %, взет от Реформаторския блок (16,5%) през 2015 година Това демонстрира, че гласоподавателите, които се разделиха на парламентарните избори през 2017 година, в този момент още веднъж са консолидирани. Преминаването на Съюз на демократичните сили към ГЕРБ и отсъствието на ДБГ съвсем не са се отразили на вота за " Демократична България ".

Това не е малко достижение, само че не е и изключително вдъхновяващо, тъй като " Демократична България " не съумя да се възползва от очевидната ерозия на ГЕРБ в София. А и партията не доближи до 17%, които получи на европейските избори. От тази позиция акцията несъмнено е страдала от недостатъци, от които би трябвало да се изведат поучения. Например, че един месец не е задоволително време за налагане на претендент, даже когато той има нужните качества за даден пост.

По отношение на страната мъчно е да се вършат заключения преди окончателните данни за местата в общинските препоръки и балотажите. В съпоставяне с Реформаторския блок " Демократична България " наподобява има по-слабо наличие в страната, което пък е опция за предстоящ напредък. Така или другояче, с тези резултати " Демократична България " ще е сигурен участник в един идващ народен парламент. Нещо повече, износването на " патриотите ", демонстрирано от слабите резултати на Джамбазки и Сидеров, подсказва, че гласоподавателите се обръщат към проевропейските партии.

Какво приказва гласуването за Борис Бонев от " Спаси София "?

– Гласуването за Бонев е сходно на гласуването за " Демократична България ": съвременни, проевропейски, екологично настроени гласоподаватели, които са развили непоносимост към модела на ръководство на ГЕРБ. Това са хора, които се нервират от окопаването във властта на ГЕРБ и Движение за права и свободи, водещо до изкривявания и в правосъдната система, и в медиите. Това са хора, за които " патриотизацията " на политиката в страната от последните години е отблъскваща със своята хомофобия и език на омразата. Това са хора, които намират за неуместни страховете, че норвежците ще ни вземат децата, а европейците ще ги създадат гейове. Т.е. – като цяло – хора със здрав разсъдък.

Мнозинството от гласоподавателите на Бонев обаче, по една или друга причина, са изгубили доверие в " Демократична България " и търсят различен изразител на своите ползи. Също по този начин – като по-млади - те по-малко се вълнуват от проблемите на прехода и комунистическото завещание. Което не значи обаче, че по доста тематики гласоподавателите на " Демократична България " и Борис Бонев не могат да си сътрудничат – в противен случай. Всъщност, за първи път на политическата сцена се появява артист, който може да е – по хрумвания и полезности – сътрудник на " Демократична България ".

От тази позиция, в случай че съберем гласовете на " Демократична България " и Бонев, една четвърт от електората в София стои твърдо на проевропейски позиции и желае промяна на властта, която обаче да не е обвързвана с все по-ретроградното Българска социалистическа партия.

Предвидим ли е балотажът в София и за какво?

– Би имало действителна конспирация на балотажа, в случай че болшинството от гласоподавателите на " Демократична България " и Борис Бонев застанат зад Мая Манолова. В противоположен случай инерцията ще изведе Йорданка Фандъкова до следващ мандат.

Аз съм песимистичен, че сходно обединяване зад Манолова е допустимо да се случи, осoбено що се касае до " Демократична България ". Една поддръжка би ги разцепила и би зачертала консолидацията на демократичната общественост, която всe отново се случва от европейските избори насам. Избирателите на Бонев допускам ще са по-отворени към Мая Манолова, само че тя има своето завещание от 2013 година, когато с доста от тях беше на друга страна на барикадата. А и да не забравяме, че главната мощ, подкрепяща Манолова, е Българска социалистическа партия с неговите " патриотични " забежки. Всичко това не е причина за елементарен път на Манолова към този вид гласоподавател. А и в случай че Бонев бързо " изтъргува " поддръжката си, неговата харизма бързо ще се разсее.

Какво е обяснението, че на тези избори се явиха толкоз доста представящи се за самостоятелни и цивилен претенденти? Какъв е най-важният извод от видяното до момента и за кого?

– Както и в други модерни демокрации, доверието в партиите и у нас е доста ниско, което води до спад в присъединяване на избори и отлив на гласове към така наречен цивилен претенденти. Те са по-скоро признак, в сравнение с решение, обаче. Все отново допустимо е от цивилен кандидатури да се роди и сериозна политическа групировка, като придвижването на Макрон във Франция. Изборният резултат в София демонстрира, че сходни процеси текат и у нас, само че към този момент в по-ембрионална форма.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (316)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР