Дневник покани кандидатите за кмет на София Йорданка Фандъкова, Мая

...
Дневник покани кандидатите за кмет на София Йорданка Фандъкова, Мая
Коментари Харесай

Арх. Борислав Игнатов: София заслужава добро управление на светло

" Дневник " предложения претендентите за кмет на София Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, арх. Борислав Игнатов и Борис Бонев да отговорят на едни и същи въпроси за проблемите в града и вероятните решения. Пръв се отзова претендентът на " Демократична България " арх. Борислав Игнатов.

Арх. Игнатов, кой е най-тежкият проблем на София? Как ще го решите, в случай че станете кмет?

- Най-тежкият проблем е мръсният въздух. Виждам неговото решение посредством едно положително ръководство на града. Всички физически проблеми в градската среда са резултат от неприятно ръководство, небрежност, занижен надзор, който доста постоянно е благосклонен към избрани кръгове, към избрани компании. Ние показахме информация за автобусни линии, по които макар че договорът е за нови рейсове, се търкалят остарели, замърсяващи. Всичко това се отразява на въздуха, който всекидневно дишаме, а други богатеят за сметка на публичния запас.

Така че решението е посредством положително ръководство и ограничения, които са европейски - надзор, стимулиране на енергоефективност в целия град, защото замърсяването на въздуха идва от битово отопление на неефективни здания, по този начин и от трафик. И двете в София са на ниско равнище и виновност за това има общината - че не организира нито стимулиращи политики, нито санкциониращи към нарушителите. Ние ще въведем и двете.

Трябва ли да се изгарят боклуци? Какво да се прави с боклука на София?

- В никакъв случай не трябва да се изгарят боклуци в София, както и в който и да е европейски актуален град. Но изключително в София, защото тук чисто географски ние сме в долина сред планини и всяко замърсяване - изключително зимно време, остава в тази долина и всички ние - изключително децата, страдаме от този замърсен въздух - огромна част от децата и възрастните имат алергии. Боклуците, горени в печки в частни домове, са огромен проблем, доста провокиращ. Но също по този начин голяма заплаха за града има и този план за инсенератор, който ръководещите сега в една по този начин доста сговорна коалиция ГЕРБ-БСП-ВМРО пазят и гласоподават в общинския съвет. Това е доста огромна заплаха за града и ние сме изрично срещу този план. Това е крематориум за отпадък в центъра на града, който - като се изключи че ще задължи общината в допълнение със 130 млн. към 709 млн лв. дълг, ще замърсява в допълнение въздуха. Това, което прелива чашата на всякаква логичност, е, че този инсенератор, този крематориум е с доста по-голям потенциал, в сравнение с отпадък създава София, което незабавно ни навежда на мисълта, че те имат поради да се внася отпадък, който да се гори и то в центъра на София. Това е безусловно неприемливо. Този план във всичките си аспекти е абсурден, той е някак си чудноват. И всичко необяснимо, което няма екологичен или различен смисъл, основава чувството за корупция и неприятно ръководство. Ние ще пресечем това посредством бистрота, разискване с хората. Непрекъснато съм в срещи из целия град с хора от разнообразни региони - особено за инсенератора всички, които са към плануванаъа площадка, са изрично против; те не желаят това да се допусне по никакъв метод и ние сме срещу него.

Какво е решението за боклука тогава?

- Решението е заложено в нашата стратегия и то е европейска инструкция, европейска политика. Справедлива такса боклук за всички, която подтиква разделното сметосъбиране и понижаване на количеството отпадък, който е нерециклиран - това, което се гори в тези инсенератори, което е остаряла технология. Ние ще вървим към непосредствено преправяне на отпадъците и понижаване на този съставен елемент на боклука. Европейска инструкция е през 2030 година най-малко 50% от боклуците да се преработват, като се върви към 80 и 90%. Ние ще създадем това и инсенераторът е пречка в този развой, тъй като един път издигнат, той ще би трябвало да бъде натоварван да работи. Ние не желаеме нито да произвеждаме повече отпадък в София, нито да внасяме външен отпадък, който да горим тук и нашите съграждани да дишат. Това е парадокс.

Ако станете кмет, по какъв начин ще постъпите с противозаконните пристройки и надстройки? А с противозаконните ромски къщи?

- Всички противозаконни здания подлежат на унищожаване по закон. Това е смисълът на закона. И при нас към този момент няма да има този номер, който видяхме при настоящето ръководство - изявление от сорта на: " Незаконно, само че възможно ". Това е цялостен парадокс, изключително изказано от началника на дирекция " Строителен надзор " в общината арх. Влади Калинов, който след наша реакция беше освободен. Всичко това ще завърши един път вечно. Не може разпоредбите да важат за едни, а за други - не. Те ще бъдат ясни, контролът ще бъде праволинеен и един за всички.

Какво ще предприемете за запазването на постройките, които са архитектурни и културни монументи?

- Там Столична община има огромен грях, че досега не е приложила нито един път планувания механизъм в Закона за културното завещание, който разрешава да се прави ремонт и против този ремонт постройката да бъде ипотекирана. Това е доста мощен механизъм, работещ в цяла Европа. Ние ще отделим бюджет, с цел да осъществяваме един-два пилотни плана по този пример, които съм сигурен, че ще имат отзив и доста огромен резултат върху всички притежатели на такива здания, тъй че те да ги поддържат в безупречен и добър тип. Всички имаме интерес от това.

Имате ли съответни образци за здания, които ще са част от пилотните планове?

- Не. Това следва да се дефинира с съответната работа. Такива здания, претенденти за подобен вид интервенция, за жалост са доста. Тази активност е занемарена. Ние ще ги подложим на разбор, ще създадем лист и ще стартираме поред.

" Топлофикация " -София има големи задължения. Какво е решението съгласно вас?

- Решението е оздравителна политика. " Топлофикация " е докарана до това състояние от неприятно ръководство със единодушието на всички представители на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация в общинския съвет. С техните гласове е определено това управление на сдружението - директорски съвет, контролен съвет. Също по този начин е разрешено " Топлофикация " да минава през медиатори за търговия на борсата на електрическа енергия, която " Топлофикация " създава. Това са големи пропуснати доходи за " Топлофикация ", които не разрешават тя да бъде оздравена. Също по този начин цената на природния газ е извънредно значим фактор в определянето на разноските на " Топлофикация " и надлежно в размера на сметките на нашите съграждани. Ние ще създадем диверсификация на газовите доставки. В момента втечненият газ е на цена, два пъти по-ниска от тази на природния газ, който идва по тръбопровода. Законът към този момент разрешава и незабавно ще създадем търгове за доставка на газ на по-ниски цени. Тези ограничения, в това число и използване на преструктуриране и по функционалности на " Топлофикация " - в произвеждане на сила - електро- и топло-, преносна мрежа и настрана търговия - това ще ни разреши да виждаме тъкмо къде са проблемите и да ги отстраняваме. Цялостна оздравителна дясна политика за " Топлофикация " в интерес на жителите, тъй че дългът й последователно да бъде отстранен и да няма заплаха сметката да им бъде връчена на тях, към което върви това ръководство - посредством задлъжняване и в същото време обогатяване по неразбираеми стопански аргументи на избрани компании, което буди подозрение за съгласуваност и корупция. Ние ще прекратим това в интерес на всички.

Кой е най-сериозният проблем пред велосипедистите в София и по какъв начин ще го решите, в случай че станете кмет?

- Велосипедистите сега нямат цялостна мрежа, по която да се движат. Това е извънредно рисковано и рисково. Аз самият карам велосипед всекидневно - изключително в летните месеци и виждам от личните си очи по какъв начин сега има едни велоотсечки, които не водят на никое място и не са свързани в цялостна система. Изключително значима и съществена задача, която ще осъществим в бързи темпове, е да ги свържем в цялостна мрежа, с цел да може на велосипед или на различен тип екологично двуколесно средство като електрически скутери и тротинетки да се прекосява града от единия край до другия, да има съгласуваност сред центъра и планината. Всичко това е извънредно належащо. Ние ще го създадем и това ще докара до понижаване на трафика. Всеки човек на велосипед, тротинетка или скутер, значи един автомобил по-малко в трафика, което е добре и за водачите. Това ще бъде цялостна мярка дружно със основаване на общ център за ръководство на цялостното придвижване. В момента има един център, който ръководи метрото, втори, който ръководи светофарите, трети за градския превоз, да не приказваме за Министерство на вътрешните работи, " Бърза помощ ", пожарната. Всичко това ще го съберем на едно място, ще го координираме дружно с Министерство на вътрешните работи несъмнено, с цел да имаме едно динамично, модерно ръководство на придвижването - да могат да се пускат зелени коридори, когато има нужда, да се контролират светофари. С тази улична инфраструктура сега и при едно положително ръководство на светофарите, което в този момент е невероятно, тъй като те не са свързани, ние ще облекчим трафика сензитивно, а от там и замърсяването, което е изцяло решение на два казуса.

Какво би трябвало да се направи с Паметника на руската войска?

- Аз организирах неофициални референдуми с мои хрумвания, които по-рано пуснах за него, и се убедих, че там консенсусно архитектурно решение не може да бъде реализирано. Вече съм изцяло уверен и считам, че този монумент би трябвало да бъде демонтиран, скулптурните групи да бъдат изложени в музея на тоталитарното изкуство, а на негово място да възстановим европейския, автентичен образ на Княжеската градина. Това ще бъде потребно с изключение на като градска среда - в действителност там ще удвоим озеленяването на мястото на това, което е бетон и гранит в момента; това ще бъде потребно и против замърсяването в региона към Орлов мост, който е един от най-замърсените по последните данни за азотния диоксид.

София като компания ли се ръководи или пък е пленник на разпределението на бюджета?

- В момента София не се ръководи нито като компания, нито като община. Наистина това, което виждаме от документите, множеството от които не са обществени и се крият под друга форма - всеки един наш съгражданин знае, че средствата потъват по неразбираеми системи. Ние ще осветлим всичко това, ще създадем директни онлайн предавания на всяко съвещание на общинския съвет и на всичките комисии към него със основаване на протоколи незабавно кой по какъв начин гласоподава поименно. В момента няма история за поименното гласоподаване. Това считам, че нашите жители чакат с неспокойствие и предпочитание да видят техните избраници какво вършат в градския парламент. Това ще докара до доста по-ясна картина кой защо се бори и по какъв начин ще отстоява някакви съмнителни решения пред своите гласоподаватели. Ние ще осветлим това и то ще е от изгода на всички в града. И Ви подсигурявам, че внезапно ще почнат да се появяват и тротоари, и ясли, и детски градини, тъй като сега средствата за това посредством изкуствено повишени цени във всичко - и градски превоз, и концесии, в действителност потъват. И софиянци се ограбват всекидневно, а нещата, от които имат потребност, им се дават обещание и те чакат за тях с десетилетия, само че не се случват.

Видео от диалога гледайте по-късно на www.dnevnik.bg

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (219)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР