[Дневник/Гражданите] Държим на чистата природа, увери тази седмица премиерът Бойко

...
[Дневник/Гражданите] Държим на чистата природа, увери тази седмица премиерът Бойко
Коментари Харесай

Чисто и просто

[Дневник/Гражданите] Държим на чистата природа, увери тази седмица министър председателят Бойко Борисов по телефона генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. Този когнитивен дисонанс, в който, от една страна, казваш сходни неща на открито, а от друга, държиш в кабинета си министри като Нено Димов и Николина Ангелкова, чиято последна грижа наподобява природата, стана запазена марка на това ръководство.

Но когнитивен дисонанс, наподобява, е нашата константна нормалност. Само по този начин може да бъде обяснено да вземем за пример по какъв начин, до момента в който Борисов взима внезапен завой по въпроса с климатичните цели, пред прозореца му стачкуват младежи, недоволни от неуместен закон, с който им се не разрешава да слагат палатки по морето. Те отхвърлят да одобряват този дисонанс, в който една палатка тежи повече от хотел на плажа, който е унищожил дюни и гори или за който ДНСК изяснява, че е " подсилване на свлачище ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък
Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Когнитивен дисонанс може да бъде обяснението за какво една общинска компания с годишна загуба от 19 млн. лева подписва контракт с частна компания, с който на процедура се отхвърля от съвсем същата сума доходи. Другото пояснение може да е Христо Ковачки, който стои зад частната компания и който за следващ път съумява да се " преизмисли " и да разшири в миналото загиващата си империя - не без общителната помощ на страната на всички равнища. Така неговото лице скоро може да наднича от всяка сметка за ток и парно, а също по този начин да бъде забелязано и над няколко български градове, където централите му горят отпадъци.

Не всички предприемачи на територията имат подобен шанс. Питайте дребните кабелни оператори и снабдители на интернет, които тази седмица се сблъскаха със строгостта на страната под формата на ГДБОП. Те най-вероятно нарушават авторските права, само че даже да има такива, които не го вършат, е мъчно да оцелееш като бизнес, когато страната изземе всичките ти активи. Или питайте Ветко Арабаджиев, който от ареста продаде един от хотелите си на компания, обвързвана с Маргините.

А, да, Маргините. Като приказваме за когнитивен дисонанс, да отбележим и обстоятелството, че те не престават да са явно настоящи играчи на един пазар, откъдето преди ГЕРБ да дойдат на власт, властта се хвалеше, че ги е изхвърлила.

Всъщност е хубаво да отхвърляме по-задружно и по-често да живеем в такава действителност, в която думи и обстоятелства се разминават. Чисто и просто.

А другояче, в броя има и други забавни тематики. Например тематиката за новия стадион на ЦСКА, която евентуално ще експлоадира в публичното пространство напълно скоро. Или тази за прословутата галерия, в която няколко картини се оказаха фалшификат и внезапно стана ясно, че в България няма доста меродавен пазар за изкуство.

В броя ще прочетете още: Как К- Pop завладя светаАкадемия за звездиОнлайн сметки Йордан Радичков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР