Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Лиза Паули иска да умре и Канада скоро ще ѝ помогне

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Лиза Паули желае да почине. 47-годишната от десетилетия се бори с хранителното разстройство анорексия. Тя споделя, че от 8-годишна възраст има деформирана връзка с тялото си.

Напоследък, споделя Паули, тежа 92 фунта (под 42 кг.) и може да изкарам дни без да хапвам твърда храна. Тя разказва, че е прекомерно слаба, с цел да донесе питателните покупки у дома, без да стопира за почивки.

" Всеки ден е пъкъл ", сподели тя. " Толкова съм изтощена. Свършено е с мен. Опитах всичко. Чувствам се като че ли съм изживяла живота си. "

Паули не може законно да получи здравна помощ, с цел да почине. Все още.

 Лиза Паули желае да почине и Канада скоро ще ѝ помогне
© Reuters

Разширяването на критериите за медицински асистирана гибел, което влиза в действие през март 2024 година, ще разреши на канадци като Паули, чието само главно положение е психологично заболяване, да изберат медицински асистирана гибел.

Канада легализира асистираната гибел през 2016 година за хора със болести, от които ще умрат макар всички опити за лекуване, и разшири през 2021 година обсега до хора с нелечими, само че не и терминални, болести. Правните промени бяха провокирани от правосъдни решения, които анулираха възбраните да се оказва помощ на хората да умрат.

Новата наредба за психологично здраве ще трансформира Канада в една от страни в света с най-широк обсег на разбирането за здравна помощ при умиране (MAID), съгласно отчет на експертна група до канадския парламент.

Привържениците на асистираната гибел - която към момента е нова идея в доста елементи на света - споделят, че това е въпрос на персонален избор.

Но шестима бранители на правата на хората с увреждания и религиозни бранители на живота споделиха пред " Ройтерс ", че темпът на плануваните промени в рамката за асистирана гибел в Канада носи спомагателни опасности хората да стартират изберат MAID, единствено тъй като нямат достъп до обществени услуги - неналичието на които може да утежни страданието им.

 Лиза Паули желае да почине и Канада скоро ще ѝ помогне
© Reuters

Министърът на правораздаването на Канада Дейвид Ламети отхвърли рецензиите, че страната се движи прекомерно бързо или не изключва задоволително изрично злоупотреби със системата. Някои бранители на хората с увреждания желаеха анулация на актуалната рамка, тъй като настояват, че тя излага хората с увреждания на риск.

" Стигнахме дотук редица доста рационални стъпки ", сподели Ламети в изявление за " Ройтерс " през юни. " Беше мудна и деликатна еволюция. И аз се гордея с това. "
През 2021 година, последната година с такива данни, 10 064 души са умряли посредством медицински асистирана гибел, към 3.3% от смъртните случаи в Канада през упоменатата година. За съпоставяне съгласно формалните данни тази група е 4.5% в Холандия и 2.4% в Белгия, където асистираното умиране е законно от 2002 година

По-голямата част от асистираните смъртни случаи в Канада са в сходство със законовите правила, само че провинциалните управляващи сметнаха, че дребен брой заслужават следствие, съгласно неотчетени по-рано данни на локалните управляващи. Провинциите и самостоятелните територии са виновни за опазването на здравето в Канада.

 Лиза Паули желае да почине и Канада скоро ще ѝ помогне
© Reuters

През 2021-22 година Квебек откри 15 асистирани смъртни случая, 0.4% от общия брой, в които не са спазени разпоредбите. Провинцията препрати случаите към самоуправляващия се медицински орган и медицински заведения на Квебек, сподели представителят на провинцията Мари-Клод Лакас. В шест от тези случаи лицето не е имало съществено и нелечимо положение, съгласно провинциална комисия.

В Британска Колумбия държавни чиновници са показали 19 случая на асистирана гибел на регулаторните органи и още два - на правоприлагащите органи от 2018 година насам, съгласно представител на провинцията, който не даде повече детайлности.

Нито едни от случаите в двете провинции не е довел до дисциплинарни дейности за лекари, споделиха регулаторните органи, отказвайки да дават повече детайлности. Четири други провинции не оповестяват за проблематични случаи на здравно подпомагана гибел. Други провинции и територии, в това число Онтарио (най-населената провинция на Канада), не дадоха отговор.

 Лиза Паули желае да почине и Канада скоро ще ѝ помогне
© Reuters

30 хиляди случая на медицински подкрепена гибел

Повече от 30 хил души са умряли с здравна помощ в Канада от 2016 година насам, повече от 10 хиляди от тях през 2021 година, когато законът беше уголемен за хора, чиято гибел не е била " рационално предвидима ". Дори след смяната в законодателството към 98% от асистираните смъртни случаи през 2021 година са на хора, считани за близо до естествената си гибел, съгласно данни на Health Canada.

" Засега нищо, което виждам, не допуска, че би трябвало да се тревожим, че сме отишли прекомерно надалеч ", сподели Ламети.

Процедурата е налична единствено за хора, обхванати от канадска стратегия за опазване на здравето. Изисква се документално заявление и оценки от двама самостоятелни практикуващи лекари, в това число най-малко един експерт по тяхното положение, в случай че претендентът не е покрай естествената си гибел. Процедурата постоянно включва инжекция, приложена вкъщи.

Ламети сподели, че федералното държавно управление обмисля рекомендации от парламентарна комисия за разрешаване на предварителни поръчки и от " зрели малолетни " - хора под 18 години, за които се смята, че са способни да вземат сами това решение - достъп до асистирана гибел.

На 7 юни Квебек одобри закон, който ще разреши на хората да подават предварителни поръчки за асистирана гибел, което ще влезе в действие, когато се стигне до авансово избрана точка на нетрудоспособност заради заболяването на Алцхаймер или сходни положения.

 Лиза Паули желае да почине и Канада скоро ще ѝ помогне
© Reuters

Но Жорж Л`Есперанс, президент на Квебекската асоциация за правото да умреш с достолепие (Dying With Dignity), сподели, че може да отнеме до две години, до момента в който наредбата влезе в действие. Dying With Dignity Canada провежда изпращането на близо 10 хиляди писма тази година до държавни чиновници, които желаят да легализират предварителни поръчки в Канада, сподели представителят Сара Добек.

Ламети не сподели дали федералното държавно управление - което дава отговор за използването на Наказателния кодекс - ще оспори закона на Квебек в съдилищата. Що се отнася до малолетните и предварителните поръчки, той сподели: " Имаме потребност от повече време ", с цел да преценим публичното мнение и да отговорим на въпросите на политиката.

 Лиза Паули желае да почине и Канада скоро ще ѝ помогне
© Reuters

Паули за първи път повдига концепцията за асистирана гибел пред психиатъра Жюстин Дембо през април 2021 година

Дембо взе участие в експертна група по асистирана гибел и психологични болести, която предходната година показа отчет пред Народното събрание на Канада. Тя прави оценка хората за MAID, макар че освен това посещаване Паули я посещава поради дисморфично разстройство на тялото.

Паули е пробвала голям брой лекувания и е била приета в болница два пъти, само че сподели, че към момента мисли непрекъснато за това, което е яла и какво ще яде.

Дембо сподели на Паули, че може да има право на асистирана гибел, откакто законът на Канада се промени. " Тя беше подложена на доста висококачествени лекувания и те просто не оказаха влияние ", сподели тя.

Когато Дембо прави оценка хората за MAID, тя споделя, че третира сходен ход като " последно средство " и се пробва да дефинира дали са получили цялата налична здравна и обществена поддръжка.

Паули споделя, че възнамерява да кандидатства за MAID, откакто отговори на изискванията. Когато за първи път загатнала за опцията да получи помощ да почине, майка ѝ Мери Хийтли не могла да го одобри.

" Останах без мирис. Просто не можех да си показва, че я няма на този свят ", споделя тя в диалог с " Ройтерс ".

Но Хийтли беседва с щерка си и осъзнала през какво минава. " Тя просто не можеше да допусне още 10, 20... въобще, още години живот с това хранително разстройство ", изяснява тя. " Казвам си: " Трябва да се опиташ да запомниш: Това е, което тя искаше. Това е нейният живот. " И просто ще би трябвало да продължа без нея. "

 Лиза Паули желае да почине и Канада скоро ще ѝ помогне
© Reuters

Медицински критерии

Някои медицински специалисти споделят, че психологичното заболяване единствено по себе си не би трябвало да бъде аршин за асистирана гибел. Може да бъде мъчно да се дефинира дали обещано психологично заболяване е в действителност нелечимо, както изисква законът, и да се направи разлика сред патологична податливост към самоубийство и рационално предпочитание за гибел, споделя Сону Гайнд, основен психиатър в Центъра за здравни науки в Сънибрук в Торонто.

" Ние даже не разбираме биологията на множеството психологични болести ", сподели той.

Шестима деятели споделиха, че разширението на асистираната гибел в Канада излага на риск хората с интелектуални и физически увреждания, ниски приходи или други уязвимости.

" Най-големият ми боязън е, че стигаме до този смъртен край и хората умират, само че не сме вложили време, пари, хора в оправянето на нещата по този начин, че хората не желаят да обмислят асистирана гибел " асистирана гибел, разяснява Мишел Юит, съпредседател на застъпническата група " Увреждания без беднотия ".

 Лиза Паули желае да почине и Канада скоро ще ѝ помогне
© Reuters

Юит уточни необятно известния случай на Шон Тагърт от Британска Колумбия, измъчен от амиотрофична латерална склероза (ALS), известна още като заболяването на Лу Гериг. Той избра медицински асистирана гибел през 2019 година, откакто се бореше да получи 24-часова грижа. " Той беше доста явен какво желае - повече часове за грижи вкъщи - и когато му споделиха, че ще би трябвало да се реалокира в заведение за такива грижи, надалеч от фамилията си, изключително от дребния си наследник, той прибегна до MAID ", Описва Юит.

В изявления в обществените медии от фамилията на Тагърт се споделя, че намирането на грижи е " непрекъсната битка и източник на стрес за Шон ".

Докладваните случаи на хора, прибягващи до медицински асистирана гибел частично заради липса на поддръжка, са " трагични ", сподели Ламети. Но " не можете да получите MAID просто тъй като имате някакви обществени или стопански усложнения.... Ако не отговорят на медицинските критерии, те няма да получат достъп. "

 Лиза Паули желае да почине и Канада скоро ще ѝ помогне
© Reuters

Въпреки че регистрираният брой проблематични асистирани смъртни случаи в Канада е дребен, някои съперници на тази процедура в други страни употребяват този опита като предизвестие, споделиха пред " Ройтерс " трима души, участващи в дебата във Англия.

" Канада се употребява най-вече като мотив против нас, а не като мотив в изгода ", сподели Чарлз Факонър от английските лейбъристи, който поддържа асистираната гибел за хора с терминално заболяване във Англия, където това не е законно. " В прочут смисъл [темата съставлява хлъзгав терен], тъй като стартира с терминална болест и приключи с нетерминална болест и психологично заболяване. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР