Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Хунтата в Нигер подкани френските войници да си ходят, гони четирима посланици

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
С приближаването на крайния период, даден на превратаджиите в Нигер да върнат законния президент на власт - неделя, хунтата засилва активността си като на анулира съглашения за военно съдействие с Франция, спря излъчването на две френски медии и изгони четирима посланици.

Франция има сред 1000 и 1500 бойци в Нигер, които оказват помощ в битката с бунтовниците от групи, свързани с " Ал Кайда " и " Ислямска страна ", които дестабилизираха района Сахел в Западна Африка.

Разтрогнати контракти

Решение за анулацията на пет военни покупко-продажби с Франция от 1977 година до 2020 година беше прочетено по националната телевизия късно в четвъртък от представителя на хунтата Амаду Абдрамане.

До момента Париж, който трансферира щаба на военните си елементи в Сахел в Ниамей, откакто се отдръпна от Мали и Буркина Фасо, не е реагирал.

В допълнение управляващите стопираха излъчването на финансираните от френската страна интернационалните новинарски канали " Франс 24 " (France 24) и " Радио Франс интернасионал " (RFI), което беше наказано от Френското външно министерство и от Европейски Съюз.

До момента хунтата следва сюжета на превратите в Мали и в Буркина Фасо, където военните също изгониха френските войски, доста от които в този момент са ситуирани в Нигер.

Изгонени посланици

В петък взелите властта в Нигер лишиха агреманите на четирима посланици в Ниамей - на Франция, Съединени американски щати, Того и Нигерия.

Това стана, откакто сваленият президент Мохамед и изиска интернационална помощ, а районната Икономическа общественост на страните от Западна Африка (ECOWAS), която е управлявана от Нигерия, наложи наказания на новия режим.

Руската агитация

Говорител на немското външно министерство съобщи в петък, че се вижда увеличение на разпространяването на проруска агитация в Нигер след преврата.

 Италия изключи западна военна интервенция в Нигер, само че не и Западна Африка Италия изключи западна военна интервенция в Нигер, само че не и Западна Африка

Говорейки по време на постоянна конференция в Берлин, представителят сподели, че е в ход акция за дезинформация и през последните дни в страната са били публикувани съветски флагове. Те могат да бъдат видени на всички проправителствени демонстрации, които са съвсем ежедневни в Ниамей след 26 юли, когато президентската армия задържа президента в двореца му.

Неприетите помирители

Делегацията, изпратена от ECOWAS, която дойде в Ниамей в четвъртък вечер си потегли в петък, без да бъде призната от водача на хунтата Абдурахаман Чиани, някогашен началник на президентската армия на Нигер, която смъкна президента.

 Ген. Чияни (вдясно), който беше разгласен за държавен глава след преврата, заобиколен от свои министри
© Reuters

Ген. Чияни (вдясно), който беше разгласен за държавен глава след преврата, заобиколен от свои министри

Делегацията, водена от някогашния нигерийски президент Абдулсалами Абубакар не е съумяла да се види и със сваления президент Базум, оповестява Българска телеграфна агенция, като се базира на организация Франс прес.

Нигерийския президент Бола Тинубу, който сега ръководи ECOWAS прикани пратениците да " създадат всичко " за " решаването по другарски метод " на рецесията в Нигер.

ECOWAS наложи тежки наказания на Нигер и даде на превратаджиите период до неделя да върнат президента Мохамед Базум.

 Хунтата в Нигер получи ултиматум до неделя да върне властта Хунтата в Нигер получи ултиматум до неделя да върне властта

Междувременно в Абуджа министрите на защитата от района разискват рецесията в Нигер, като не изключват и военна интервенция, в случай че се наложи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР