Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Съд наложи запор на акции в Пловдивския панаир, за които държавата претендира

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
По искане на страната съд запорира 16.3 млн. акции в " Международен панаир Пловдив ", които община Варна внесе под формата на апортна вноска в частното сдружение " Пълдин Туринвест ", заяви Министерството на стопанската система и промишлеността.

 Къщички за птици, опери и катедрали - Пловдивският панаир в огледалния свят на Борисов Къщички за птици, опери и катедрали - Пловдивският панаир в огледалния свят на Борисов

Акциите съставляват 29% от капитала на панаира. Те към този момент не могат да бъдат трансферирани към сдружението на предприемача Георги Гергов до привършване на правосъдния спор сред страната и община Варна.

 Георги Гергов дефинитивно закупи цялостен надзор над Пловдивския панаир Георги Гергов дефинитивно закупи цялостен надзор над Пловдивския панаир

През 2016 година при ръководството на ГЕРБ страната трансферира безплатно на община Варна акциите си в панаира. Година по-късно Изпълнителната комисия на ГЕРБ и персонално водачът Бойко Борисов желаеха от кмета на Варна да върне акциите на страната, като ги подари назад на Министерството на стопанската система посредством тогавашния министър Емил Караниколов. На 2 май 2017 година варненският Общински съвет взе единомислещо решение в интерес на това искане, а за осъществяването му на кмета Портних беше предоставено да подписа контракт за безплатно прекачване на собствеността върху акциите. То обаче остава неизпълнено, а през декември 2021 година варненският Общински съвет реши друго - да апортира акциите в следеното от Гергов " Пълдин туринвест ". Това даде опция на Гергов да усили каузи си в Пловдивския панаир, където " Пълдин туринвест " е акционер, и от 50.3% да получи надзор над 79.3% от панаира.

" Защитата на публичния интерес и собствеността на страната е единствено първата стъпка. Следва да възродим капацитета на Панаира и да подсигуряваме ефикасното му ръководство оттук насетне ", разяснява правосъдното решение през днешния ден министърът на стопанската система Богдан Богданов.

Сегашното министерство е предявило в съда два желае - да спре вписването на апорта на акциите от
панаира от община Варна към " Пълдин туринвест " и друго - за запор на тези акции, които да послужат за поръчителство по първия иск.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР