Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Появи се "нов" кандидат за най-тежко животно в историята

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Премести се отсам, наследник ките. Има нов кандидат за най-масивното животно в историята на Земята.

Учени в сряда описаха вкаменелости на ранен кит, открит в Перу, наименуван Perucetus colossus, живял преди към 38-40 млн. години по време на еоценската ера - създание, издигнато ненапълно като ламантин, което може да надвишава масата на синия кит, от дълго време считан за най-тежкото животно в историята.

Изследователите пресмятат, че перуцетус е бил дълъг към (20 метра) и е тежал до 340 метрични тона, маса, която би надхвърлила всяко друго известно животно, в това число днешния наследник кит и най-големите динозаври. Научното му име значи " грамаден перуански кит ".

" Основната характерност на това животно сигурно е изключителното тегло, което допуска, че еволюцията може да генерира организми, които имат характерности, които надвишават нашето въображение ", сподели палеонтологът Джовани Бианучи от университета в Пиза в Италия, водещ създател на проучването, оповестено в списание " Нейчър ".

 " Енигматична костенурка левиатан " колкото кола е открита в Испания

Минималната оценка на масата на перуцетус беше 85 тона, със междинна оценка от 180 тона. Най-големият прочут наследник кит е към 190 тона, въпреки да е по-дълъг от перуцетус с 33.5 м. Аржентинозавърът, тревопасно животно с дълга шия и четири крайници, живял преди към 95 млн. години в Аржентина и класиран в изследване, оповестено през май, като най-масивния динозавър, се прави оценка на към 76 тона.

 Появи се
© Reuters

Частичният скелет на перуцетус е изкопан в крайбрежна пустиня на южно Перу - район, богат на вкаменелости от китове - с 13 прешлена, четири ребра и една бедрена кост. Костите, извънредно обемисти, бяха извънредно плътни и компактни. Тази характерност, наречена пахиостеосклероза, липсва при живите китоподобни - групата, включваща китове, делфини и морски прасета - само че участва при сирените, друга група морски бозайници, включваща ламантини и дюгони.

Само скелетната му маса се прави оценка на сред 5 и 8 тона, най-малко два пъти повече от тази на синия кит.

" Дебелото му, подуто тяло може да е приличало повече на това на сиренски кит, в сравнение с който и да е жив кит. Сред сиренските, заради гигантския си размер и евентуално сходен метод на живот, той може да подсети за морската крава на Стелер, открита през 1741 година и унищожена от хората няколко пъти години по-късно ", сподели Бианучи.

Не са открити черепни или зъбни остатъци, което прави тълкуването на диетата и метода му на живот по-трудно. Изследователите подозират, че перуцетус е живял като сирените - не е деен див звяр, а животно, което се храни покрай дъното на плитки крайбрежни води.

" Поради тежкия си скелет и, най-вероятно, доста обемистото си тяло, това животно сигурно е било муден плувец. Това ми се коства, на този стадий от нашето знание, като тип кротичък колос, малко като свръхголям ламантин. Трябва да е било доста впечатляващо животно, само че може би не толкоз ужасно ", сподели палеонтологът Оливие Ламбер от Кралския белгийски институт по естествени науки в Брюксел.

 Появи се
© Reuters

" Може би е бил тревопасен като сирените, само че това би бил единственият случай измежду китоподобните. Може би се е хранел с дребни мекотели и ракообразни в пясъчни дъна като съществуващия сив кит. Или може да е бил чистач на трупове на гръбначни животни, сходно на някои съществуващи акули с едро тяло ", сподели Бианучи.

Изследователите споделиха, че е малко евентуално перуцетус да се хранят посредством пречистване като днешните усати китове, в това число синия кит. Китовете са еволюирали доскоро повече от 50 млн. години от копитни, обитаващи сушата бозайници, огромни колкото приблизително огромно куче. Перуцетус към момента е имал рудиментарни задни крака.



Скелетните черти демонстрират, че перуцетус е обвързван с базилозавър, различен ранен кит, който е с сходна дължина, само че по-малко солиден. Базилозавърът обаче е деен див звяр, който се гордее с опростено тяло, мощни челюсти и огромни зъби.

" Перицетус демонстрира, че китоподобните са развили гигантизъм най-малко два пъти: в относително скорошно време, с еволюцията на огромните усати китове, и преди към 40 млн. години, с радиацията (еволюционното отклонение - бел. ред.) от роднините на базилозавъра, от които перуцетус е най-необикновеният представител ", сподели Бианучи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР