Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на

...
Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на
Коментари Харесай

Преобразуват бивш Тубдиспансер на Смолян в Дневен център за хора в деменция

Дневен център за поддръжка на лица с разнообразни форми на деменция в постройката на някогашния Тубдиспансер ще бъде построен в Смолян. Проектът е на обща стойност 553 159 лв., които са обезпечени от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, а срокът за осъществяването му е 2 година  
Според данни от Регионалната здравна ревизия в община Смолян има 52-ма души с съществена диагноза деменция.
„ Това е един сегмент, доста проблематичен в градовете, за който нямаше задоволително, дори никакви места, където хората да прекарват времето си денем. Говорим за хора с избрани проблеми, за които би трябвало да бъдат полагани грижи всекидневно. С този дневен център се надяваме да облекчим огромна част от фамилиите и хората в града, които ще могат да го употребяват и да се радват на дневната грижа “, съобщи зам.-кметът Марин Захариев.
Той изясни, че изискването на програмата било да се реновира съществува или да се построи нова постройка.
„ Ние имаме постройката на някогашния Тубдиспансер, която не е в неприятно положение, само че се постанова сериозен ремонт, с цел да се пригоди. Има и един двор от южната страна, който дава отговор на изискванията по програмата да има място за разходка и отмора навън. Надявам се в период и качествено да изградим услугата, а по-късно да осигурим държавно финансиране за действие на този център. Той в действителност е необходим и ще задоволи потребностите на популацията “, уточни Захариев.
Според ръководителя на плана инж. Йордан Щонов по този метод ще се обезпечи поддръжка на фамилиите, в които има възрастни с увреждания, като се даде опция за професионално развиване на ангажираните с грижи за тях.
Предвижда се потенциалът на услугата да е до 40 консуматори.
Обществената поръчка за възлагане на строително-монтажните работи за преустрояване и ремонт е стартирана. Тя е с планирана стойност 470 400 лева с Данък добавена стойност . Предвидена е също и доставка на ново съоръжение и обзавеждане.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР